Sadržaj se učitava...

CRNA HRONIKA

13.08.2012. | PIŠE: Asaf BEČIROVIĆ

Fahrudin Čago negirao krivnju

U Sudu BiH danas je održano ročište u predmetu Fahrudin Čago i drugi, po optužnici kojom Državno tužilaštvo 36 osoba i firmi tereti za organizovani kriminal, utaju poreza i pranje novca, izjasnili o krivnji.Foto: A. KAJMOVIĆ

Članovi grupe

Sa nisam kriv(a), kako je potvrđeno iz Suda BiH, izjasnili su se Fahrudin Čago, Smail Mujčinović, Nermin Demirović, Enes Pašalić, Mersiha Kvrgić, Selma Imamović, Maja Relja, Merima Šabanović, Alija i Adnan Raščić, pravni zastupnik firme A&R Vodenica Visoko, Safet Čolaković, zastupnik firme Safety&CO Mostar, Esad Jazvin, preduzeće ES-COMERC Mostar, Edo Čolaković, advokat KING-BH Mostar. Iste izjave dali su i Osman Kantić, Jasmin Mustafić, Mirav Dropić, zastupnik Fazexa iz Tuzle, Sead Salihbegović, advokat GAMADEUS d.o.o. Kalesija, Amalija Tomić, Branko Leko, Rasmin Alajbegović, kao i pravni zastupnici firmi TIM-HANS Tuzla, ART-PROM Grude i AD-BHCOMMERCE iz Kakanj.
 
Ročište za izjašnjenje o krivnji za ostale optužene, koji se nisu pojavili danas, biće naknadno održano, a to su: firme ČAGO KOMERC Zenica i AD-NERKOMERC iz Jelaha, Nedžad Galić te tuzlanska firma AMA PROM, te Nermin Mujanović i firma BELMIN COMMERCE iz Živinica.
 
Prvooptuženom Čagi na teret se stavlja da je od početka 2006. do kraja oktobra 2009.  organizovao i rukovodio pripadnicima grupe u kojoj su bile optužene osobe, a koje su zajedno djelovale s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi veće vrijednosti.

Šteta od 3,37 miliona
 
Ova grupa je, prema navodima Tužilaštva, bila dobro hijerarhijski ustrojena, sa jasno podijeljenim ulogama. Tako je prvooptuženi Fahrudin Čago, kao organizator, rukovodio grupom zajedno sa drugooptuženim Smailom Mujčinovićem, direktorom preduzeća Čago komerc, kao najbližim saradnikom, koji je, po njegovim uputama, postupao i upravljao radom preduzeća. Zaposlenici iste firme su, stoji u optužnici, sačinjavali dokumentaciju o fiktivnom prometu cigareta, vodili internu - skrivenu blagajnu i pronalazili navedene optužene firme, na koje je, na osnovu fiktivne dokumentacije o navodnoj prodaji cigareta, prebačena obaveza plaćanja PDV-a.
 
Na ovaj način je, prema optužnici, izbjegnuto plaćanje obaveza propisanih poreskim zakonodavstvom BiH i FBiH, preciznije PDV-a u iznosu od 1.661.300 KM, te poreza na dobit od 1.714.344 KM.