Sadržaj se učitava...

CRNA HRONIKA

03.05.2012. | PIŠE: Zina ĐELILOVIĆ

Mekić poručio Turkoviću: Ganjaću te do mišije rupe

Današnji nastavak suđenja Zijadu Turkoviću i optuženim članovima zločinačke grupe obilježile su psovke i prepucavanja između optuženih i pojedinih svjedoka u sudnici Suda BiH.Naser Orić prilikom ulaska u Sud BiH Foto: Didier TORCHE

No, krenimo redom. Na klupu za svjedoke prvi je sjeo Naser Orić, koji je odgovarajući na pitanje predsjedavajućeg Vijeća sudije Ize Tankića, kazao da je po zanimanju sportski radnik i da je trenutno u penziji. Za Turkovića je rekao da ga poznaje iz grada, a za Nasera Keljmendija da mu je prijatelj i da je po izlasku iz Haga, dok je čekao da mu se renovira stan, stanovao u njegovom hotelu Casa Grande.
 
Istjerao ga iz kafane

- Jedne prilike Keljmendi mi je rekao da mu se sprema likvidacija i da se čuvam pošto smo imenjaci, pa da nas neko ne bi zamijenio. Našalio sam se s njim da je red da on prvi ode, jer je stariji. Rekao mi je da likvidaciju sprema Turković. Poznato mi je da je bilo nesuglasica između njih zbog Keljmendijevog stana koji je opljačkan, priča Orić. On je nadalje kazao da je počeo istraživati preko svojih kanala da li se sprema njegova ili Keljmendijeva likvidacija.
Kada je otišao na izložbu pasa u Tuzlu sreo je Zorana Veličkovića Zoku, kojeg je pitao za Milenka Lakića. Ovaj mu je, priča Orić, rekao da nema šanse da Lakić puca na njega i da on kao nije u stanju to uraditi, jer je narkoman.
 
- Zoka je potom nazvao Lakića i onda mi je rekao da sam bio upravu i da tu ima nešto, ali da on ne zna šta. Lakiću je dao moj broj telefona, a i meni njegov. Lakić me nazvao i rekao mi je da to nema veze sa mnom i da se ne plašim. Tražio sam njegovu biografiju i saznao da je bio u akciji na Kosovu i da je u selu Račak bio masakr civila i da je nakon toga on izbačen iz specijalne jedinice zbog nevojničkog ponašanja – kaže Orić.

On je potvrdio da je bio na svadbi Elvisa Keljmendija u Radon Plazi i da mu je nakon svadbe Naser Keljmendi rekao da je tu trebala biti postavljena eksplozivna naprava.
Tokom Orićevog svjedočenja, Turković se obratio predsjedniku Vijeća  riječima "Vama podvaljuju predsjedniče. Vi stalno njih štitite. Pravosnažno sam oslobođen optužbe za eksploziju u Hrasnom i pucnjavu u Holiday Innu. Keljmendi zna ko mu je provalio u stan. Pravi se budala".

Neka ubica prizna ko mu je bio šef

Kada je optuženi Lakić dobio priliku da ispita Orića, kroz osmijeh mu je rekao da su obojica poznati po lijepom vojničkom ponašanju. Potom je kazao "obojica smo radili za Slobu (Slobodana Miloševića, op.a), ti, ja i Keljmendi. Orić mu je na to odgovorio "stvar profesionalizma". Lakić ga je potom pitao da li je on ozbiljno shvatio da ga planira ubiti, na šta mu je Orić odgovorio da on zna najbolje, a potom je dodao "neka bude rezerva". Lakić mu je potom kazao "Upravu si. Ti si mlađi od ovog Nasera (Keljmendija op.a). Orić mu je na to odgovorio "Znači trebao sam biti drugi. Dobro. Šteta što nismo bili na bojnom polju", na šta mu je Lakić kazao "Jesmo, sreli smo se..."

Svjedokinja Ramiza Mekić, majka ubijenog Mithata Mekića, rekla je da traži krivično gonjenje ubice.

"Hoću da ubica prizna ko mu je bio šef", rekla je Ramiza Mekić. Inače, za likvidaciju Mekića i njegove trudne djevojke Lucie Salas-Cortez terete se također Turković i njegova grupa.

Nakon nje, svjedočio je njen sin Muharem Mekić, koji trenutno živi u Švicarskoj. Kako kaže, svog brata Mithata posljednji put je vidio 2000. kada ga je posjetio u zatvoru u Amsterdamu. Na pitanje tužioca Olega Čavke zašto se nisu od tada viđali, svjedok je odgovorio da je to bilo zbog Mithatovog načina života i njegovog društva.

Izbačen iz sudnice
 
- Ševrtka (Muamer Zahitović op.a) i malog miša (Zijad Turković op.a) znam još iz Njemačke. Kada mu je rahmetli Ćelo uzeo rolex sat i 50.000 KM, Turković je došao kod nas i tražio pomoć. To je bilo 1995. i ja sam ga tada istjerao iz kafane, koju smo Mithat i ja držali u Dizburgu. Turković se tada bavio krađom i prostitucijom. Radio je kao prostitutka - kazao je Muharem Mekić. Nakon toga Turković mu je opsovao "j... ti majku usta", na šta mu je svjedok kazao  "To je teže od onoga što si uradio. Majka mi je svetinja".

Turković je potom izbačen iz sudnice i dok je napuštao u pratnji sudskih policajaca svjedoku je rekao "oni su ti ubili brata", na šta mu je Mekić kazao "govorićeš ti, govoriti". Tužilac Čavka je tražio od svjedoka da pojasni šta znači to "govorićeš", na šta je Mekić kazao da je Turković mali miš i da treba reći ko mu stoji iza leđa iz politike, suda i tužilaštva.


OPŠIRNIJE U IZDANJU DNEVNE NOVINE OSLOBOĐENJE

OSLOBOĐENJE možete čitati kao štampano izdanje ili u digitalnom obliku, direktno na web portalu.

PRETPLATITE SE