Sadržaj se učitava...

CRNA HRONIKA

18.09.2012. | PIŠE: Asaf BEČIROVIĆ

Tužiteljica najavila dokaze krivnje Dane Škrbe

Čitanjem optužnice te uvodnim riječima optužbe danas je u sarajevskom Kantonalnom sudu počeo proces protiv Dane Škrbe (30), optužene da krajem februara na svirep način ubila fotografa Mustafu Muju Bukvića (1945) u fotografskoj radnji Foto San koja se nalazi u naselju Dobrinja.Dana Škrba na današnjem ročištu

Šest rana

Škrba je, prema optužnici, došla u fotografsku radnju u kojoj su se njih dvoje potom zaključali te sišli u podrumske prostorije. U jednom trenutku, koristeći stanje intimnosti i Bukvićevo povjerenje, Škrba je, kako navodi Tužilaštvo, dok se nalazila na njegovim leđima, a on nag do pojasa ležao na dušeku, uhvatila ga za glavu i naglo je povukla prema gore, te skalpelom mu nanijela najmanje šest reznih rana na vratu. Bukvić ju je pokušavao spriječiti, te je rukama hvatao sječivo skalpela. Međutim, optužena mu je nanijela teške povrede opasne po život, a on je preminuo usljed iskrvarenja. Škrba je, potom, tijelo okrenula na leđa i nakon određenog vremena ga pokrila dekom, te napustila radnju i pobjegla.

U uvodnoj riječi tužiteljica Anika Kešelj je navela da će Tužilaštvo tokom suđenja izvesti dokaze na kojima se zasniva optužnica, odnosno saslušati svjedoke, ali i vještake koji će prezentirati nalaze o uzrocima smrti Bukvića, biološkim tragovima nađenim na mjestu ubistva te stepenu uračunljivosti optužene.

Škrbin advokat Mithat Kočo je iskoristio zakonsko pravo, te nije iznio uvodnu riječ, niti je predložio dokaze odbrane.

Prvi svjedoci

Nastavak suđenja predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić zakazao je za 25. septembar za kada je planirano saslušanje prvih svjedoka optužbe Mirsada Travare, Dike Tuzlak i Elvira Jahića.

Ružić je prethodno istakao da se optužena nalazi u poodmakloj trudnoći, zbog čega će, kako je kazao, zavisiti dinamika ovog suđenja. Inače, tokom davanja ličnih podataka Škrba je navela da je samohrana majka petogodišnjeg djeteta.