Sadržaj se učitava...

EKONOMIJA

05.03.2013. | PIŠE: ANADOLIJA

Hypo banka blokirala račune BH Airlinesu

Hypo Alpe-Adria Bank blokirala je račune BH Airlinesa. U Hypo banci objašnjavaju da ova odluka nije bila ishitrena.Ilustracija

Inače, zbog kvara na avionima BH Airlines je još prošlog četvrtka otkazao sve letove.

''Blokada računa je bila posljednja opcija, a razlog za ovakvu odluku su značajni iznosi dospjelih nenaplaćena dugovanja prema Hypo Alpe Adria u BiH, kao i veliko  kašnjenje u otplati po osnovu leasinga kojim su kupljena dva aviona te realiziranog kredita'', izjavila je za agenciju Anadolija Ana Jurković iz Odjela marketinga i korporativnih komunikacija Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.  

BH Airlines je, tvrde u Hypo banci, klijent banke i prema toj kompaniji se postupalo kao i prema bilo kojem drugom klijentu - odgovorno i partnerski u smislu da se pronalaženje rješenja za potencijalne probleme odvija na relaciji između predstavnika banke i klijenta, zajedničkim dogovorom i s ciljem pronalaženja održivog rješenja.

''No, moramo naglasiti da, kao što smo osigurali sredstva bilo kojem klijentu, jednako tako očekujemo da klijenti  izvršavaju svoje preuzete obveze'', pojasnila je Jurković.

U Hypo banci podsjećaju kako je sa predstavnicima BH Airlinesa održano niz sastanaka. Posljednji takav održan je jučer i na njemu je bio prisutan i ministar  prometa i komunikacija u Vladi Federacije BiH Evner Bijedić.

BH Airlinesu je ponuđeno restrukturiranje i model otplate dugovanja koje ima prema Hypo Alpe Adria u BiH. Deblokada računa ovisi od toga da li će zajednički dogovor biti postignut i sporazum prihvaćen, a očekujemo i aktivno učešće vlasnika BH Airlinesa. Uprava i vlasnici Hypo u BiH očekuju da predstavnici BH Airlinesa djeluju odgovorno i razmotre sve opcije kako bi se sanirala trenutna financijska situacija u bh. aviotransportnom poduzeću s ciljem osiguravanja nastavka poslovanja firme. Upravo radi vrste posla kojim se ta kompanija bavi, Hypo banka je ranije davala i dodatne rokove BH Airlinesu, istakla je Jurković.

 Podvukla je kako Hypo banci nije u interesu stečaj BH Airlinesa.

''Banka postupa korektno i odgovorno, a kao firma imamo odgovornost prema svim našim klijentima, povjeriocima i dioničarima i moramo se pridržavati pravila i propisanih procedura'', konstatirala je Jurković.