Sadržaj se učitava...

EKONOMIJA

28.02.2013. | PIŠE: FENA

Reorganizacijom Borca posao ima 1.000 radnika

Plan reorganizacije i očuvanja radnih mjesta radnika Konfekcije Borac d.d. Travnik koji je Vlada Federacije BiH podržala u augustu prošle godine je 90 posto uspješno završen, izjavio je danas za Fenu federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.Erdal Trhulj

Ministar Trulj je zajedno sa direktorom Agencije za privatizaciju u FBiH Šuhretom Fazlićem danas održao sastanak sa Upravom, Nadzornim odborom i zakupcima hala Konfekcije Borac Travnik.

Iznajmljeni pogoni

Posjetili su i iznajmljene pogone konfekcije koji su stavljeni u funkciju realizacijom plana koji je podržala Vlada FBiH, a nakon što je prošle godine raskinut privatizacijski ugovor koji je potpisan prije deset godina sa Ortačkom grupom radnika i menadžmenta konfekcije, koja je postala vlasnikom 67 posto kapitala.

Plan reorganizacije i spašavanja Konfekcije Borac podrazumijeva iznajmljivanje proizvodnih pogona kompanijama koje će nastaviti proizvodnju i zaposliti radnike Konfekcije koja je zapošljavala 1.400 radnika, isplaćivati im plaće i doprinose.

U iznajmljenim pogonima zakupac - firma Fortitudo je zaposlila oko 500 radnika, firma Master Fashion 370, dok Borac Konfekcija trenutno radi sa 100 radnika. Firma Afos koja hranom snabdijeva te radnike upošljava 30 radnika, a posebna firma za obezbjeđenje ima 16 radnika, tako da je danas u Borcu uposleno 1.016 radnika.

Po riječima ministra Trhulja u proteklih šest mjeseci provedbe plana restruktuiranja Konfekcije Borac oko 150 radnika je zbrinuto penzionisanjem, u narednih deset dana 100 radnika bi trebalo početi raditi u fabrici Fortitudo, tako da ostaje još da se izvrši prekvalifikacija za 119 režijskih radnika koji bi mogli raditi u proizvodnji.

Uložena značajna sredstva

Preostalih oko 120 radnika oboljelo je ili pred penzijom je i njihovim zbrinjavanjem bit će riješen problem svih oko 1.400 radnika Borca koji su u julu prošle godine raskidom privatizacijskog ugovora ostali bez posla.

- Ono što smo vidjeli u iznajmljenim proizvodnim pogonima jeste da su zakupci uložili značajna sredstva kako bi ponovo pokrenuli proizvodnju u Borcu i bilo je lijepo vidjeti da tu danas radi 1.000 radnika - kazao je ministar Trhulj Feni, ističući da se radi o proizvodnji za izvoz i svjetski poznate brandove za tržišta Italije, Njemačke, Francuske...

- Travnik može i mora da bude centar modne konfekcije ne samo u BiH nego i šire jer se radi o proizvodima koji se rade za Pierre Cardina, Burberryja, Christian Diora... Moramo učiniti maksimalan napor jer cijela proizvodnja ide za izvoz, a u Travniku ostaje 1.000 plaća -  dodao je Trhulj.

Također je naveo da je radnicima Borca iz pasivnog podbilansa uvezan radni staž zaključano sa 2010.godinom, odnosno za radnike koji stječu uvjete za penzionisanje u 2013.,2014. i za dio njih koji to pravo stječu u 2015.godini, tako da se i o tome vodilo računa.
 
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj naglašava da preostaje nastavak aktivnosti kako ne bi došlo do zastoja proizvodnje.

Dodao je da je zajedno sa direktorom Agencije za privatizaciju u FBiH razgovarano o sljedećim koracima da se pokrene postupak male privatizacije i osiguraju uvjeti za daljnja ulaganja privatnih investitora, ali da se u tome vodi računa o izmirenju obaveza prema povjeriocima Borca i radnicima.