Sadržaj se učitava...

VIJESTI > SVIJET

21.07.2011. | PIŠE: SRNA

Otkup šljive u Gradačcu: Urod podbacio, cijena skočila

Kilogram čačanske ljepotice otkupljivan za 1,5 KM po kilogramu, a ostale sorte biće plaćene po 0,60 do 0,70 KMŠljiva u Gradačačkom kraju nije rodila kao lani - podbacila je 20 do 30 posto, ali su voćari zadovoljni njenim kvalitetom i otkupnom cijenom. Za prve količine sorte čačanska ljepotica dobivali su 1,5 KM po kilogramu, što se smatra izuzetno dobrom cijenom. Ostale sorte čiji je otkup u toku plaćaju im se po 0,60 do 0,70 KM, u pojedinim slučajevima čak 0,75 KM po koligramu. Svi su uglavnom zadovoljni i ne vjeruje da će se dobra cijena ponoviti idućih godina. Valid Beširević, najpoznatiji uzgajivač starog voća u ovom kraju, kaže da su vremenske prilike ostavile posljedice na voću, no zahvaljujući dobroj otkupnoj cijeni, voćari neće biti na velikom gubitku.

- Za nas je veoma važno da je od prošle godine ponovo uspostavljen organiziran otkup, kakav smo nekad ovdje imali, kazao je on.

Ove godine pojavio se nešto veći broj legalnih otkupljivača, a prema saznanjima sa terena, nije bilo prekupaca koji obilaze voćnjake i uz isplatu na licu mjesta obaraju cijenu. Značajan kupac je i ovdašnji Vegafruit, koji će, po svemu sudeći, otkupljivati samo industrijsku šljivu. Inženjer agronomije i savjetnik za poljoprivredu Općine Gradačac Salim Novalić tvrdi da će svi tržni viškovi biti blagovremeno preuzeti. O ukupnim količinama nerado govori, no procjenjuje da bi mogle dostići 1.000 vagona. Gradačačka merkantilna šljiva u svježem stanju plasira se na tržište Rusije i zapadne Evrope, posebno Austrije.

Uporedo s berbom šljive, u Gradačcu su ubrzane pripreme za ovogodišnji 38. sajam šljive a bit će održan od 1. do 4. septembra. Izvršni direktor Sajma Mehmedalija Mahmutović očekuje da će se održati prošlogodišnji broj izlagača, među kojima su posebno značajni proizvođači i prerađivači voća i povrća.