Sadržaj se učitava...

VIJESTI > BIH

16.10.2009. | PIŠE: Asaf BEČIROVIĆ

Uredbe o povoljnom penzionisanju pretočene u zakon: Ova Vlada ne ispunjava želje

Vojnim osiguranicima odgovaralo bi da je usvojen model zakona koji predviđa proširivanje prava • Mjesečno 10.600.000 za "povoljne" penzionereMinistar rada i socijalne politike Perica Jelečević obavijestio je Udruženje penzionera vojnih osiguranika FBiH da je Vlada FBiH od tri modela koji bi sve uredbe o povoljnom penzionisanju vojnih osiguranika (Vojske FBiH i federalnog Ministarstva odbrane) pretočili u zakon, odabrala onaj koji ne predviđa proširivanje, nego preuzimanje stečenih prava.

Različite osnovice

"Model koji će, ako već nije, Vlada FBiH usvojiti, nama uopšte ne odgovara. Najprije, obračun za isplatu penzija osobama koje su pod povoljnijim uvjetima otišli u starosnu penziju nije isti. Obračunska osnovica za one koji su u takvu penziju otišli 2000. je 85 posto od plaće, a 75 posto za one koji su u mirovinu otišli 2004. godine", žali se Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja.

Njima, bi kaže on, najviše odgovaralo da je Vlada FBiH usvojila model kojim je predviđeno i proširivanje prava, budući sadašnjim uredbama nisu obuhvaćene "određene kategorije pripadnika ARBiH, MUP-a i HVO-a koji su mogli, a nisu ostvarili svoja prava".

Treći, odbačeni model, predviđao je jedinstveni zakon s posebnim podračunom iz kojeg bi se finansirala prava za sve kategorije boračke populacije. Podsjetimo ko i kako je mogao u starosnu penziju pod povoljnim uvjetima.

 

Čitajte u Oslobođenju...