Sadržaj se učitava...

VIJESTI > SARAJEVO

12.10.2010. | PIŠE: Redakcija

Kad je stopostotni invalid prepušten sam sebi: Safiji još godina života

Našoj sugrađanki ukinuta socijalna davanja, srce oslabilo, a zvala je i Sigurnu kuću...O našoj sugrađanki, invalidu prve grupe sa stopostotnim oštećenjem organizma, Safiji Bajrović sa Trga Oteškog bataljona 38, pisali smo nekoliko puta. Prvi put kada su je birokrate iz federalnog Ministarstva rada i socijalne politike skinule sa spiska korisnika civilnih invalidnina, čime je izgubila naknadu od 276 KM mjesečno, koju je dobijala od avgusta 2006. Više od 40 godina je dijabetičar I tipa, ovisna o inzulinu dva puta na dan, a koristi lijekove za jetru, osteoporozu, osteoartritis, antidepresive... Bez obzira na to, resorno ministarstvo skinulo je sa spiska, kazavši da ne postoji potreba ni za njegom drugog lica, kao ni za ortopedskim dodatkom.

- Zbog slabog srca doktor mi je nedavno kazao da ću živjeti još najviše godinu. Kad bi me neko pitao šta mi sada treba - rekla bih smrt. Ne mogu više ovakvog života. Imam problema sa mužem i već sam zvala Sigurnu kuću, jer ja s njim više ne mogu. Da mi je barem majku odavde izvući. Sada hoće i neku romsku porodicu da usele u stan na petom spratu gdje živim. Tek to neću moći izdržati, jer će ih doći dvadeset. Molila bih građane da mi jave, ako nekome treba čuvati kuću ili stan. To bih radila, samo da se izvučem odavde, očajna je Safija.

Svi koji joj žele pomoći mogu se javiti na broj telefona 062/ 651-293 ili putem Raiffeisen banke na žiro-račun 1610000000000011, odnosno 09-00-51229-4.