Sadržaj se učitava...

VIJESTI > BIH

07.07.2010. | PIŠE: Asaf BEČIROVIĆ

Zakon o povoljnijem penzionisanju pripadnika oružanih snaga: Uduplan broj beneficiranih?!

Broj beneficiranih penzionera porast će sa sadašnje 22 hiljade na 40 hiljada • Pravo na ovu penziju imat će policajci, otpušteni vojnici VFBiH i članovi ratnog Predsjedništva RBiHUsprkos zaključku Vlade i Parlamenta FBiH da se prilikom pravljenja zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju pripadnika oružanih snaga ne smije povećati broj takozvanih beneficiranih penzionera, od toga, po svemu sudeći, nema ništa. Naime, pravo na povoljniju penziju sada će imati i pripadnici MUP-a BiH, vojnici koju su pri otpustu iz Vojske FBiH uzimali otpremninu od šest do deset hiljada KM, te članovi ratnog Predsjedništva Republike BiH. Sve je to predviđenom novim zakonom kojeg pravi radna grupa Vlade FBiH.
Manje penzije

- Predviđeno je da se godišnje za ove potrebe izdvaja 144.000.000 KM. Do sada je za već postojeće 22.000 osoba koje su pod povoljnijim uvjetima otišle u mirovinu izdvajano oko 77.000.000 KM. Usvoji li se nacrta zakona kakvim ga je priredila radna grupa, broj korisnika bi se skoro pa uduplao, zaključuje Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH.
Stoga su u ovom udruženju zaključili kako se radi o predizbornom zakonu. No, izračunali su u ovom udruženju kako će im sadašnje mirovine, usvojili se ovakav zakon, biti manje u prosjeku za 100 KM, budući je kao osnovica za obračun penzija uzet prosjek plaće koju je vojni osiguranik imao 2006. godine. Uzgred, penzija umirovljenog brigadnog generala je 1.770, brigadira oko 1.400, pukovnika 1.200, majora oko 1.000 KM, a mirovine podoficira znatno su manje.
Pravo na beneficiranu penziju (1.800 KM) imaju članovi ratnog Predsjedništva RBiH od 20. juna 1992. do 23. decembra 1995. godine, pod uvjetom da su imenovani odlukom o formiranju ratnog predsjedništva, a tu su dužnost obavljali najmanje dvije godine.

Opširnije SUTRA u Oslobođenju...