Sadržaj se učitava...

SPORT > NOGOMET

18.09.2009. | PIŠE: ONASA

Prijateljska utakmica u Srebrenici: Željo gostuje kod Gubera

Plavi će u Srebrenici 22. septembra odigrati prijateljski susret u sklopu humanitarne utakmice sa srebreničkim sportskim kolektivom, koji ove godine slavi 85 godina postojanja • Podržati proces povratka u SrebrenicuŽeljezničar će u utorak, 22. septembra, u Srebrenici odigrati prijateljski meč protiv FK Gubera, člana treće lige RS-a. Tim povodom, u Plavom salonu stadiona Grbavica održana je press-konferencija, kojoj su, između ostalih, prisustvovali i predsjednici Želje i Gubera - Sabahudin Žujo i Abdurahman Malkić, zatim načelnici općina Novi Grad i Novo Sarajevo, Damir Hadžić i Nedžad Koldžo, zatim ministar u Vladi KS-a Abid Šarić, te generalni sekretar SDA-a Amir Zukić, koji su pozdravili ovu akciju.

Delegacija plavih želi da na mjestu Gernike 20. stoljeća pruži dokaze svog patriotizma i domoljublja, te da podrži prijateljski klub Guber, koji će od Želje dobiti i vrijednu donaciju u sportskoj opremi. Također, biće položeno i cvijeće na Spomen mezarje u Potočarima, a sa Grbavice su pozvali sve navijače da prisustvuju ovoj fudbalskoj utakmici, tim prije što je klub obezbijedio prevoz do Srebrenice i nazad.

"Hvala rukovodstvu Želje i igračima koji pomažu Guber, i koji su iskazali spremnost za pomoć u izgradnji Srebrenice", kazao je u uvodu predsjednik kluba Abdurahman Malkić, koji je otkrio kako je Guber osnovan 1924. godine, te da je rad obnovio 2004. godine.

"Ove godine obilježavamo i 85 godina od svog osnivanja, a cilj nam je da se plasiramo u viši rang", kazao je Malkić.

Predsjednik Želje Sabahudin Žujo priznao je kako je inicijativa za odigravanje jedne ovakve utakmice potekla od uglednih političkih struktura, te da je njegova želja da u budućnosti ovaj čin pređe u tradiciju.

Načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo smatra da je ova humanitarna akcija zapravo više od igre:

"Ovo je jedan proces podrške povratku u Srebrenicu i želja nam je da ovo bude početni akt za preporod sporta u ovom bh. gradu", kazao je Koldžo, dok je Damir Hadžić, inače, jedini navijač Sarajeva na jučerašnjem skupu, istakao da je i očekivao ovakav potez Željezničara, s obzirom na to da se radi o najtrofejnijem klubu u BiH u poslijeratnom periodu.

"Plavi sa Grbavice samo su tri godine stariji od Grubera, a ako se ne varam ovo im je prvi susret. Nadam se da nećemo čekati narednih 85 godine da se ovakvo nešto ponovi", kazao je Hadžić, čijem dolasku se najviše obradovao Amar Osim, menadžer Željezničara, koji je najavio kako u Srebrenicu putuje sa najjačim sastavom.

"Valjda ćemo protiv Gubera dati više od jednog gola", kazao je uz smješak Osim, te dodao kako je cilj Željezničara dati podršku ljudima u Srebrenici koji sticajem okolnosti žive mnogo teže nego ostali.

"Mi, kao Željezničar, želimo dati primjer ostalima ovakvom akcijom. Čast nam je da ćemo biti prvi premijerligaš koji će gostovati u Srebrenici, a pogotovo što imamo obavezu, kao i svaki veliki klub, da promovišemo velike vrijednosti", riječi su Amara Osima.

Revijalni susret između Grubera i Željezničara odigraće se 22. septembra sa početkom u 16 sati. Polazak iz Sarajeva je predviđen isti dan u 9 sati, a povratak je planiran u 21:30.