Sadržaj se učitava...

LIFESTYLE > KULTURA ŽIVLJENJA

13.01.2013. | PIŠE: Redakcija

Kreativna uzglavlja kreveta (FOTO)

Jeste li razmišljali o uzglavlju kreveta kao o nečemu što može promijeniti izgled cijele spavaće sobe? Ako niste, onda razmislite.Ako već imate stari, klasični krevet bez uzglavlja ili ako vam je dosadašnje uzglavlje dosadilo, evo nekoliko ideja kako to promijeniti i osvježiti. Pronašli smo za vas mnogo zanimljivih uzglavlja, a gdje ćete i vi sigurno pronaći inspiraciju za vlastito uzglavlje.

Koža i zakivice

Dizajneri koriste sve vrste novih taktika, od primjene klasičnog dizajna sa zakivcima, do novog, modernog dizajna koristeći kožu. Bacite pogled na prijedloge tapaciranih uzglavlja, da dobijete sopstvenu kreativnu inspiraciju i napravite svoje uzglavlje! Napraviti uzglavlje lakše je nego što mislite!

Sve zavisi od stila vaše spavaće sobe i onoga što želite da postignete. Ako napravite bogato uzglavlje, jarkih boja i velikih dimenzija, ostatak vaše sobe može biti u minimalističkom stilu, a soba će izgledati glamurozno.

Možete izmjeriti dimenzije uzglavlja i kupiti ivericu, koju ćete presvući nekim mebl-platnom interesantnog dezena. Uzglavlje može biti i tapacirano, samo od daske, presvučeno kožom, napravljeno od starih vrata, metalnog ili drvenog paravana, ogledala i još mnogo nevjerovatnih stvari.

Uzglavlja možemo tretirati na različite načine. Mogu biti u sastavu kreveta ili cijelog zida, na koji se isti prislanja, visoki ili niski, širi od kreveta, meki ili tvrdi tapacirani, mogu da prate anatomiju leđa pa da budu udobniji za sjedenje u krevetu. Uz ovakav detalj, ostatak sobe može ostati jednostavan, a ista će i dalje plijeniti posebnom energijom.

Ukoliko ste skloniji komforu, vaš izbor će pasti na krevet sa uzglavljem koje je tapacirano i omogućava vam da se udobno naslonite dok čitate knjigu ili gledate televiziju pred spavanje. Tapacir nam nudi pregršt mogućnosti, kako u izboru boja, tako i u načinu njegovog tkanja.  

Ako želite da spavaći kutak začinite sa malo misterije, možete dio zida, na koji se prislanja krevet, postaviti draperije u širini kreveta. U zavisnosti od tona posteljine, možete mijenjati draperije, uz minimalan napor i ulaganje, sobi ćete na taj način omogućiti novu šminku.

Ukoliko čeznete za nekom intervencijom koja vam neće oduzeti mnogo vremena, a ni novca, možete se poslužiti i sljedećim trikovima.

Zašto naslon za krevet ne biste pretvorili u čaroliju na zidu, u vidu dekorativnog zidnog stikera? Tako možete pustiti mašti na volju i uživati u baroknim naslonima, ili onim minimalističkim, sve u zavisnosti šta ste sebi poželjeli.

Zanimljivi printovi

Možete iznad kreveta ugraditi i šipku za zavjesu. Ako na istu zakačite šarene tkanine, zanimljive printove, platna, uz skromna ulaganja spavaći kutak dobiće više lica.

Čvrsta vrata napravljena od drveta pretvorena u uzglavlje kreveta ostaviće snažan utisak na svakoga ko zakorači u spavaću sobu. Vrata treba srediti, ofarbati i sačekati da se farba osuši. Skraćena na odgovarajuću dužinu ili ostavljena kakva jesu, ofarbana bojom po želji koja štiti drvo i uklapa se u dekor i pričvršćena na zid iza kreveta, ova vrata predstavljaju savršeno uzglavlje.