Sadržaj se učitava...

LIFESTYLE > ZDRAVLJE

16.05.2012. | PIŠE: Oslobođenje PORTAL

Četiri antikancerogene namirnice

Proljeće je idealno vrijeme da jedete voće i povrće koje, osim što je ukusno, može da vam posluži i kao prevencija različitih oblika raka
Ilustracija

Jagode, špinat, ananas i brokole spadaju u namirnice koje vam pomazu u prevenciji raka.

Jagode


Jagode su možda i najbolji izbor, jer imaju malo kalorija, mogu se naći svuda i u jeku sezone im obično padne cijna. Dobro bi bilo da ako imate zamrzivač, zamrznete nekoliko kilograma, kako biste ih mogli jesti tokom cijele godine.

Jedna šolja jagoda ima jedva 46 kalorija i pomaže vam da se borite protiv raka kože, dojke, jednjaka i mokraćne bešike. Kada kupujete jagode, vodite računa da još imaju zelenu „kapicu" i da nisu mekane.

Špinat

Vlakna, folati (B vitamin) i antioksidansi u sirovom špinatu pomažu vam da se zaštitite od raka usta i glasnih žica. Jedna šolja špinata ima svega sedam kalorija, pa slobodno jedite koliko vam je volja.

Pacijenti koji uzimaju sredstva za razređivanje krvi, trebalo bi da ograniče unos ove namirnice, jer vitamin K koji sadrži može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka.

Ananas

Ova žuta voćka ima nizak nivo natrijuma, slatka je i pomaže u održavanju dobre tjelesne linije. Odličan je izbor za užine ili deserte i bogat je vitaminom C. Proljeće je idealno vrijeme za detoksikaciju cijelog tela. Ako naglasak stavite na voće i povrće koji u sezoni nisu skupi, možete da uštedite novac i  zdraviji.

Brokule

Brokule donose brojne koristi, naročito za žene koje su preživjele rak dojke. Također, ova namirnica je važna i u sprječavanju pojave raka debelog crijeva.

U jednoj porciji , brokule imaju samo 30 kalorija, a prepune su vlakana koja pomažu da digestivni trakt bolje funkcionira. Uz to, ova kupusnjača štiti i od raka kože i štiti vas iznutra od opekotina od sunca.