Sadržaj se učitava...

SHOWTIME > MUZIKA

10.03.2012. | PIŠE: Oslobođenje PORTAL

Poslušajte "Nije ljubav stvar" Željka Joksimovića

Srbijanski predstavnik na Eurosongu Željko Joksimović u subotu navečer predstavio je pjesmu "Nije ljubav stvar" kojom će se u maju takmičiti u Bakuu.Joksimović je prvo izveo pjesmu na engleskom jeziku pod nazivom "Synonym", a potom je uslijedila i srpska verzija pjesme.

"Moram da kažem da mi obje verzije pjesme dobro leže. Najveća mi je želja da ne razočaram publiku i da zavole pjesmu", rekao je Joksimović nakon izvođenja pjesme predstavnice.

Tako je subotnjim jednostanim televizijskim showom na RTS-u prekinuta je višemjesečna neizvijesnost oko numere sa kojom će se Srbija predstaviti na evrovizijskoj pozornici u Azerbejdžanu u drugoj polufinalnoj večeri, 24. maja. Također, u drugoj polufinalnoj večeri nastupit će i naša Maya Sar sa pjesmom "Korake ti znam" koja će biti premijerno izvedena u progamima BHRT-a 15. marta.Joksimović je ranije izjavio da u Azerbejdžan ide sa velikim očekivanjima- da pobijedi!

"Razmišljao sam o tome da opet napravim nešto emotivno, ali drugačije. Bukvalno sam tragao za kompozicijom koja će biti emotivna i vanvremenska poput "Laneta", "Ora", "Lejle". To su pjesme koje žive. Noseća tema ovogodišnje pjesme nastala je u cik zore. Mislim da smo napravili sjajan posao i ove godine. Tu noseću temu svira violina. Kada sam čuo tu pjesmu i kada sam shvatio, možda će neskromno zvučati, da je antologijska-naježio sam se", rekao je Joksimović tokom kratkog predstavljanja nastanka pjesme za Eurosong.

Podsjećanja radi, Joksimović je 2004. godine na takmičenju održanom u Istambulu osvojio drugo mjesto sa pjesmom "Lane moje", a evrovizijski fanovi su je proglasili za najboljom pjesmom u istoriji ovog takmičenja. Dvije godine kasnije na takmičenju koje je održano u Grčkoj sarađivao je sa Harijem Varešanovićem na pjesmi "Lejla" koja je osvojila visoko treće mjesto, što je ujedno i najbolji plasman Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju.

Televizijski showu jednostavno nazvan "Evropska pesma" bio je ujedno i prilika da se gledaoci prisjete i najvećih hitova iz bogatog muzičkog, ali i filmskog, opusa ovog muzičara.

Svoje najveće hitove Joksimović je upakovao u potpuno novo ruho, a izveo ih je zajedno sa njegovim bendom te u pratnji oko 40 muzičara Simfonijskog orkestra RTS-a.

Specijalni gosti emisije bila su dobro poznata muzička imena regiona i dugogodišnji Joksimovićevi saradnici Hari Varešanović koji je izveo "Lejlu" uz klavirsku pratnju Željka, Halid Bešlić kojeg je Joksimović pratio na harmonici dok je izvodio pjesmu "Miljacka". Osim bh. izvođača nastupili su i Jelena Tomašević, Bora Dugić i Ivan Bosiljčić.

U prisustvu velikog broja svojih i evrovizijskih fanova Joksimović je kazao kako će nakon subotnje premijere pjesme biti odlučeno kakva će koreografija biti u Bakuu i da tek sada predstoji mnogo posla.