Sadržaj se učitava...

SHOWTIME > MUZIKA

30.10.2013. | PIŠE: Džemila BUSNOV

U susret Festivalu narodne muzike Ilidža 2013.: 16 pjesama u takmičarskom dijelu

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine uz podršku i pomoć Općine Ilidža i ove godine organizuje Festival narodne muzike Ilidža 2013, koji će se održati 22. i 23. novembra u Kulturno-sportskom centru ove općine.
Foto: D. TORCHE | Sa jučerašnje konferencije za novinare

Ovaj festival, koji će direktno prenositi BHT, predstavit će 16 pjesama, koje je izabrala festivalska Komisija za selekciju. Prva noć je, kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u RTV domu kazala PR menadžerica BHRT-a Sabina Bačvić - Zečević, revijalnog karaktera i očekuje se nastup velikog broja zvijezda narodne muzike čije su pjesme bili hitovi Ilidže. Nastupit će Šerif Konjević, Mile Kitić, Bahrija Hadžialić, Nedžad Salković... Drugu večer, koja je takmičarskog karaktera, nastupit će 16 izvođača sa novim kompozicijama inspirisanim narodnim melosom.

Redoslijed takmičara

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare izvršen je i odabir redoslijeda nastupa takmičara pa je Afan Smajlović dobio tu čast da se predstavi prvi sa pjesmom "Moll za nju". Slijede zatim Neno Murić sa pjesmom "Svoju ljubav tebi poklanjam", Tarik Stambolić i pjesma "Azra", Ilijas Gadžo sa kompozicijom "Sevdah u amanet" te Tamburaški sastav i pjesma Zvoni, zvoni tamburice". Duo Azra Husarkić i Davor Badrov otpjevat će "Ljubavi", Asim Brkan "Kiše u Mostaru", Šaćir Ameti "Znam te znam", Jasmin Burek pjevat će pjesmu "Dukati", a Salem Ćorić pjesmu Ružo moja rosna". Zatim slijede pjesme "Da te bogdo nisam volio" u izvedbi Sajida Jusića, "Trnje" Zijada Kasumovića, "Kad me ne bude bilo" u izvedbi Refika Kolića, "Ah ljubav" će otpjevati Aldijana Tuzlak - Bećar, "Gazio si moju dušu" izvest će Dijana Ćulum, a posljednji će nastupiti Šeki Bihorac sa pjesmom "Vidi me sad".   

Predsjednica Organizacionog odbora festivala Olivera Dodik istakla je jučer da je na konkurs za izbor pjesama i izvođača, objavljenog 13. septembra, pristiglo 112 pjesama od kojih je komisija izabrala njih 16, koliko je predviđeno za takmičarski dio. Posao nije bio nimalo lak.

Festivalska radionica

Aida Lušničkić, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Ilidža, istakla je da je njima zadovoljstvo biti partner jednog ovakvog festivala, koji iza sebe ima jako dugu tradiciju. Ovaj festival, prema njenim riječima, ima prepoznatljivo ime i mišljenja je da će iz godine u godinu biti sve bolji.

- U BiH ima mnogo festivala, a samo je jedan Ilidžanski. Želimo da ovaj festival dostigne onu staru popularnost, sjaj i kvalitet, koje je nekad imao prije rata. On ima za cilj očuvanje tradicije ovdašnjih naroda i promociju turizma, kazala je ona.

A Festival Ilidža datira od 1964. Tada su na Ilidži nastupala najbolja imena narodne muzike iz cijele bivše Jugoslavije. Safet Isović, Slavka Petrovska, Beba Selimović, Zaim Imamović samo su neki od izvođača, koji su pjevali na otvorenoj pozornici pred 8.000 posjetilaca u tri večeri te davne 1964. Festival je nakon agresije na BiH održan još četiri puta. Bilo je to neposredno poslije rata 1996. zatim 2008. te prošle godine.

- Ovo je četvrti put i nadamo se da će od sada biti realizovan svake godine, istakla je ona.
Jasmin Ferović sa BH radija 1 dodao je da će u okviru festivala biti održana i festivalska radionica koja je edukativnog karaktera. Radionica je planirana za 15. novembar.

Voditeljski dvojac

Odbor festivala je odlučio da ovogodišnji voditeljski par manifestacije budu Maja Čengić Miralem i Rinko Golubović. Ovaj voditeljski dvojac je izrazio zadovoljstvo što su upravo oni izabrani da vode jednu ovako značajnu manifestaciju.

 - Zaista mi je bilo prijatno iznenađenje kad su me izabrali, zapravo izvukli i to ne iz rukava nego iz šešira, našalio se Rinko Golubović.