Sadržaj se učitava...

SPORT > KOŠARKA

24.06.2013. | PIŠE: A. DEMIĆ

Sa Mirzom Teletovićem o svemu pomalo: Nadam se sreći i vrijednom rezultatu na Eurobasketu

Jablanica, mali gradić u uskom kanjonu rijeke Neretve na potezu od Konjica prema Mostaru. Naizgled obično naselje kroz koje automobilom prođete za neka tri minuta kada se iz pravca Bosne zaputite prema moru.Mirza Teletović sa našim novinarom Adnanom Demićem

I čuven i poznat zbog dobre jagnjetine koja ima stoljetnu tradiciju, te još čuveniji i poznatiji po kultnoj "Bitci na Neretvi", velikom filmskom ostvarenju Veljka Bulajića s kraja šezdesetih godina prošlog vijeka.

Rasadnik talenata

Svoj životni put iz Jablanice započeli su braća Vahid i Salem Halilhodžić, legendarni Veležovi napadači, potom Emir Tufek, Vedran Pelić, kao i najtrofejniji bh. sportista svih vremena Hasan Salihamidžić. Divili su se jablanički dječaci popularnom Braci kada bi iz Minhena došao na odmor u rodnu Jablanicu, a među njima bio je i Mirza. Mirza Teletović, najbolji košarkaš Bosne i Hercegovine u ovom trenutku i jedni naš predstavnik u najboljoj ligi svijeta - NBA.

"Rastao sam na školskom igralištu u Jablanici. Tamo su se često okupljali Hasanovi prijatelji iz djetinjstva, a jedne prilike je došao i on. Igrao je sa starom rajom, a ja sam uživao gledajući ga", prisjeća se Mirza dječačkih dana.

Na pitanje šta je presudno da iz tako malog grada godinama dolaze najuspješniji bh. sportisti, Teletović uz blagi osmjeh na licu zagonetno odgovara:
"Jablanički zrak! Šalu na stranu, ovo je grad u kojem ljudi žive sport. Djeca imaju idealne uslove za rad. Mislim da je to jedini ključ."

Iako su mu svi dani odmora gotovo isprogramirani, Teletović je ipak našao vremena i za nas. Ispijajući osvježavajući napitak u jablaničkom kafiću Luri, Mirza je ispričao da kada dođe na odmor često putuje. Prijatelji su razbacani po svim bh. gradovima. Ponekad ne uhvati vremena sresti se sa svima.

"Imam zaista mnogo obaveza. Odem, dođem, posjetim u međuvremenu Mostar, Sarajevo, Visoko, Goražde", priča nam Teletović.

Nedavno je fudbalska utakmica između Turbine i Igmana iz Konjica imala ružan kraj. Pola Jablanice toga se dana okupilo na lokalnom stadionu. Teletovića tamo ipak nije bilo.

"Iskreno, nisam ti ja neki ljubitelj fudbala. Redovno gledam samo Edina Džeku, a također sam i veliki fan nogometne reprezentacije. Nedavno sam sa tribina Bilinog polja ispratio utakmicu protiv Latvije. Na utakmicu Turbine i Igmana nisam išao jer sam osjećao da neće završiti dobro. To je slično kao kad igraju Velež i Zrinjski u Mostaru. Rijetko prođe bez incidenata."

Pošteni Džeko

Lijepo je u zagrljaju prošlog ljeta bilo vidjeti dvojicu najsjajnijih bh. sportista. Edin Džeko i Mirza Teletović najbolji su bosanskohercegovački brend trenutno u svijetu.

"Edin je normalan čovjek koga nijednog momenta nije ponijela slava koju uživa. Izuzetno je pošten i uz to dobar drug. Ja ga posebno volim jer se u svakoj njegovoj rečenici i gesti osjeća patriotizam odnosno ljubav prema Bosni i Hercegovini. Nedavno sam u New Yorku u dva navrata gledao Machester City i Chelsea, a van terena smo se lijepo družili. Sportisti su jedino svjetlo u sivoj bosanskohercegovačkoj svakodnevnici."

Iza Teletovića je debitantska sezona u elitnoj ligi svijeta. Djelimično je zadovoljan uz nadu da će već u narednoj sezoni dokazati da se među odabranima nije našao tek tako.

"Moglo je biti bolje, ali kada zamislim kako su pojedinci debitovali onda shvatim da sam ja i dobro prošao. Vjerujem da ćemo kao tim u narednoj sezoni napraviti više, jer ova ekipa je napravljena kako bi radila velike stvari. Jason Kidd je čovjek koji ima 20-godišnje iskustvo u NBA, rođeni je lider, tako da vjerujem da nam on može donijeti samo dobro."

Osim Kidda, Teletović će na Eurobasketu sarađivati sa Acom Petrovićem. O bh. selektoru ima samo riječi hvale.

"Aco Petrović je čovjek koji ima karizmu i koji je pun pozitivne energije. Odlično vlada situacijom i mislim da je na pravi način uklopio kvalitet i naš bosanskohercegovački inat. Postali smo prava klapa gladna uspjeha i to je svakako pozitivna stvar."

U posljednje vrijeme mnogo je govora o eventualnim pojačanjima reprezentacije pred predstojeći Eurobasket.

"Mišljenja sam da igrači koji su iznijeli teret kvalifikacija i na Eurobasketu trebaju voditi glavnu riječ. Nama su kao reprezentaciji potrebne samo male korekcije, a dobra stvar je i što je u hodu urađena smjena generacija. Vrabac, Nurkić i Buza su veliki potencijal i u njih je potrebno ulagati. Sjećam se da sam na Evropsko prvenstvo u Švedskoj jedino ja išao od mlađih igrača, te donekle mladi Keno Bajramović koji je tada imao 22 godine. Da su se tada uradile neke stvari po pitanju podmlađivanja, mislim da bismo danas imali još bolju reprezentaciju. Moram dodati da ne volim pročitati kako se neko dvoumi za koju će reprezentaciju igrati. U nacionalnom dresu se igra srcem i po meni tu ne smije i ne treba biti dileme. Lično ću za reprezentaciju igrati sve dok selektor misli i kaže da tu trebam biti."

Ništa bez Mahmutovića

Nova garnitura u Košarkaškom savezu BiH uz selektora Petrovića također čini dobre stvari.

"Harun Mahmutović je veliki čovjek i veliki sportski radnik. Da nije njega, vjerovatno, ne bi bilo ni Košarkaškog saveza niti reprezentacije. Čovjek je radeći na organizaciji nedavnih kvalifikacija izgubio 15 kilograma. Apsurd je za državu Bosnu i Hercegovinu da Košarkaški savez mora živjeti od pomoći sponzora, a ne od pomoći države."

Za kraj smo Teletovića upitali mogu li košarkaši Bosne i Hercegovine napraviti iskorak i na narednom Evropskom prvenstvu izboriti makar drugi krug.

"Ne volim velika obećanja i nikada ih ne dajem. Mogu obećati samo maksimalno zalaganje i trud, valjda ćemo imati sreće i napraviti neki vrijedan rezultat," dodaje Teletović.

Ponosan na Lulića

Najuspješniji aktivni Jablaničanin u svijetu sporta uz Mirzu Teletovića je Senad Lulić. Napadač Lazia nedavno je bio jedan od naših najboljih igrača u trijumfu nad Latvijom u Rigi.

"Nisam imao priliku upoznati Lulića, iako znam da smo sugrađani. I na njegov uspjeh sam ponosan”, kaže Teletović.

Jablaničko jezero

U vrelim ljetnim danima Jablaničani spas od vrućina najviše nalaze na Jablaničkom jezeru. Teletović tamo ipak rijetko ode. Nema ga kao nekad ni na igralištu kod Osnovne škole, iako ponekad onako opušten ode na partiju basketa sa rajom iz djetinjstva.