Sadržaj se učitava...

SPORT > KOŠARKA

23.12.2013. | PIŠE: Muhamed BIKIĆ

SPORTSKI VREMEPLOV Mario Primorac: Zlatni sa EUROBASKETA 1989.

Karijeru počeo u Čapljini, a početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća prešao u KK Bosna • Reprezentativac BiH na EUROBASKETU 1993. • Igrao u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji, a potom se okrenuo trenerskoj karijeri.Foto: Arhiva Oslobođenja

Ljeto 1989. godine, sarajevsko naselje Otes. Igramo lopte u blizini zgrade gdje stanuje evropski prvak u košarci. Zvonim na interfon da nam se javi, da mu čestitamo na osvojenoj zlatnoj medalji na tek održanom Evropskom prvenstvu u Zagrebu. Član te zlatne generacije nekadašnje reprezentacije Jugoslavije Mario Primorac je vrlo susretljiv i donosi nam zlatnu medalju da je vidimo. Raja u Otesu - ponosna na našeg Marija.

"Kako se ne sjećam tog detalja kada smo osvojili evropsko zlato. Bili ste dobri momci i što da vam ne ispunim želju. A ta reprezentativna generacija u kojoj sam igrao bila je evropski dream-team: Dražen Petrović, Dino Rađa, Vlade Divac, Toni Kukoč, Stojko Vranković, Saša Đorđević, Žarko Paspalj, Predrag Danilović... Zdravko Radulović i ja smo bili iz Bosne. Osvojili smo superiorno evropsko prvenstvo", prisjeća se Mario Primorac.

Drugi strijelac EP-a

Osim za reprezentaciju bivše Jugoslavije, Primorac je nastupao i za Bosnu i Hercegovinu, sa kojom je na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj 1993. godine osvojio 8. mjesto.

"Teška vremena, ali je atmosfera u ekipi bila odlična. Nekako smo se sakupili i na kraju došli do četvrtfinala, što je i sada najveći uspjeh naše košarke. U Njemačkoj je Sabahudin Bilalović bio najbolji strijelac prvenstva, a ja na drugom mjestu. Dino je davao u prosjeku 24, a ja 20 poena. Igrao sam za reprezentaciju BiH i kvalifikacije za EP 1995."

Vratimo se na klupsku karijeru, same početke Marija Primorca...

"Rođen sam u Zavidovićima, a porodica je živjela u Žepču. Otac je bio željezničar, tako da sam se već sa nepunu godinu preselio u Ploče, a zatim u Čapljinu kada sam pošao u školu. Relativno kasno sam se počeo baviti košarkom. Bilo je to u drugom razredu srednje škole i to na nagovor Jasmina Repeše. Tu su bili još Ivica Obad, Drago Raguž, Dražen Blažević... Imali smo sjajan tim i bili smo, doslovno, vladari tadašnjih nižih liga. Krenuli smo od najniže lige i godinama nismo znali za poraz."

Sljedeća igračka destinacija Marija Primorca je bio nekadašnji evropski prvak KK Bosna, gdje stiče punu afirmaciju.

"To je moj najljepši period u karijeri. Sa Bosnom sam u sezoni 1983/84. došao do 4. mjesta u Kupu evropskih prvaka. Pored mene, u toj generaciji su igrali Sabahudin Bilalović, Žarko Varajić, Sabit Hadžić, Predrag Benaček, Emir Mutapčić, Boro Vučević, Dragan Lukenda, Anto Đogić, Miroljub Mitrović, a trener je bio Svetislav Pešić. Nikada neću zaboraviti tu sezonu, upravo, na Ilidži susret protiv slavne Barselone."

Igrao do 40. godine

Nakon decenije provedene u Bosni, slijedi odlazak u inostranstvo.

"Igrao sam u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji, odnosno za Albu, Obervart, Satex i Zagorje. Prestao sam igrati kasno, u četrdesetoj godini, i opet ostajem u košarci."

Trenersku karijeru Mario Primorac započinje s projektom privatne škole košarke "Mario Primorac" u Mariboru. Zatim, kao direktor i trener slovenskog Branika.  

"Da, imao sam dugo svoj klub, koji se kasnije fuzionirao s Branikom i zvao se Branik-Primorac. Imali smo seniorsku momčad u jakoj drugoj ligi Slovenije, a mladi su bili juniorski prvaci Slovenije. Na ljeto 2013. imao sam i jednu kratku avanturu u Litvi, gdje, nažalost, nisam našao zajednički jezik s domaćim igračima kluba Dzukija iz Alytusa, koji sam vodio. Sa strancima je bilo uredu, ali ne i sa domaćim, tako da smo se brzo razišli."

Krug se, nekako, u ovom trenutku zatvorio. Danas je Mario Primorac u klubu odakle je i sve počelo.

"Poslije trideset godina opet sam u svojoj Čapljini, gdje mi i danas žive roditelji i sestra. Lijep je to osjećaj, a što se tiče kluba, znate kakav je trenerski posao. Ekipa je mlada i ima perspektivu, a ja inače volim raditi sa mladim igračima."

Bila je to priča o našem "Super Mariju" kojeg se itekako sjećam kao igrača, a nadam se da će isto tako imati uspješnu i trenersku karijeru. Sretno, Mario! Dobro došao kući!

Košarka u BiH ima budućnost

Za budućnosti  bh. košarke Mario Primorac uopće ne brine.

"Velika je stvar što se puno obraća pažnje na rad sa mladima. Velika je stvar što najmanje jedan mladi igrač mora biti u prvoj postavi. Ne treba brinuti za budućnost bh. košarke. I reprezentacija je na posljednjem EUROBASKETU pokazala svoj kvalitet. Malo nam je samo trebalo da napravimo još jedan iskorak", kaže Primorac.

Mirza Delibašić i Dražen Petrović

Mario Primorac je bio savremenik dvije najveće košarkaške legende na našim prostorima Mirze Delibašića i Dražena Petrovića.

"Kindže je neponovljiv, legenda. Najveći košarkaš kojeg smo imali. Imao sam tu čast da budem dio tima legendarnog Mirze Delibašića, koji nas je vodio na Evropskom prvenstvu 1993. Dražen, također jedan velikan, što na terenu, što van. Igrali smo zajedno na Evropskom prvenstvu 1989", kaže Primorac.