Sadržaj se učitava...

SPORT > NOGOMET

28.02.2012. | PIŠE: Sinan SINANOVIĆ

Brazilska samba na bosanskom sijelu u St. Gallenu (FOTO)

Nakon Malte, Lihtenštajna, Luksemburga, Katara, Tunisa, Mađarske, Makedonije, Albanije..., sa kojima smo proteklo desetljeće i kusur otvarali sezonu, sada zmajevi startaju sa višestrukim svjetskim prvacima. Igramo sa Brazilom drugi put, a oni su, bez obzira na trenutni poredak na FIFA rang-listi, najatraktivniji, najskuplji i najpoželjniji suparnik.Rasterećeno i bez srljanja

Općepoznata je činjenica da mnogo jače zemlje nego što je BiH masno plaćaju da igraju sa Brazilcima. Neke nikad i ne dočekaju. N/FSBiH na čelu sa Ivicom Osimom još će i zaraditi. Ranije se sa suparnicima sa početka teksta, igralo za avionske karte i smještaj za što više besposličara "malih privrednika"... Za uzvrat ljiljani su svakom novom avanturom gubili na ugledu.
Večeras će se svirati i plesati brazilska samba na bosanskom sijelu u St. Gallenu. Ovo je i nezvančni skup svjetske dijaspore, navijača iz cijelog svijeta, a uživat će i Švcarci. Kakva sreća za ono malo "kibica u Švici". U dva dana uživat će u majstorijama asova iz Brazila, BiH, Argentine i svoje domaće selekcije. Makar sam uvjeren da će Švicarci radije gledati neki skijaški kup nego svoju nogometnu reprezentaciju. Oni nas, uostalom i ne zanimaju. Ovdje se na nogomet gleda kao na "radnu obavezu" dok su bijeli zimski sportovi njihova ljubav, strast, najvažnija sporedna stvar.

Za Safeta Sušića ovo nije obična prijateljska utakmica. I on prvi put igra protiv karioka. Selektor želi dobru igru, promociju zemlje, ako može uz to i dobar rezultat.

"Igrat ćemo rasterećeno, ali nećemo srljati. Sigurno da nisam sretan što nema Lulića koji je sve bolji u Laziju, ali imam neka rješenja. Meč sa Brazilom velika je stvar za ovu generaciju. Ne treba im bolji motiv od velikog broja navijača i jačine suparnika. Nadam se da će odigrati kvalitetno. Neću mijenjati puno igrača, jer mi je stalo da izborimo i dobar rezultat", izjavio je Safet Sušić.

Prva utakmica je provjera protiv najatraktivnije reprezentacije, a u kvalifikacijama startamo sa Lihtenštajnom, najslabijom selekcijom u našoj grupi. Očekuje se veliki broj naših navijača, koji su i na svim dosadašnjim utakmicama pratili bh. reprezentaciju.
Miralem Pjanić se, kao i svi ostali, obradovao okupljanju reprezentacije. Nisu se sastajali još od Lisabona. Pjanić se žalio na povredu.

"Drago mi je uvijek biti sa svojim kolegama. Svima nama je stalo da se u pravom svjetlu predstavimo. Brazil je najbolja prilika da pokažemo našu snagu. Žao mi je prijatelja Senada Lulića. Baš smo u narednom kolu trebali igrati jedan protiv drugog u italijanskom prvenstvu. Vjerujem da ćemo odigrati dobro. Brazil je za sve nas velika inspiracija, a naši navijači su obaveza za sve u reprezentaciji", kazao je Pjanić, koji se pred večerašnji meč poželio na povredu, ali se svi nadaju da će ipak biti spreman za utakmicu.
Begović: Kada me otac gleda dobro branim

Asmir Begović umjereni je optimista. Nada se većoj minutaži u Stoke Cityu, a kvalitetom to i zaslužuje. Dok ga menadžer Stokea ne usidri na gol, Begović hvata formu u reprezentaciji. Večeras ce biti posljednja prepreka, nada(j)mo se neprobojnog bedema našeg državnog tima. "Neće biti lako, prijateljska je utakmica, ali moramo imati ozbiljan pristup", kaze Begović i dodaje: "Mogu se nositi sa pritiskom. Večeras će Brazilci biti pod većim pritiskom jer su favoriti, a bit će više naših navijača." Asmir će sa tribina imati podršku jednog vrlo važnog gledatelja. "Dolazi me gledati moj otac Amir. I on je bio golman. On me savjetuje, bodri, kad treba i kritikuje. Puno mi znači kada je on na tribinama", poručuje Begović.

OPŠIRNIJE U IZDANJU DNEVNE NOVINE OSLOBOĐENJE

OSLOBOĐENJE možete čitati kao štampano izdanje ili u digitalnom obliku, direktno na web portalu.

PRETPLATITE SE