Sadržaj se učitava...

VIJESTI > BIH

22.03.2013. | PIŠE: Oslobođenje PORTAL

Budimir: Neizglasavanje sudija nije blokiranje procesa

Predsjednik FBiH Živko Budimir stava je da jučerašnje neizglasavanje liste sudaca za Ustavni sud FBiH ne znači da je proces imenovanja blokiran.Foto: D. TORCHE

Obrazložio je to činjenicom da proces ovim nije okončan, odnosno da Odluka o imenovanju treba biti dostavljena predsjedniku i dopredsjednicima FBiH da bi se našlo rješenje za okončanje imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH.

To ne ovisi samo o njemu nego i o dopredsjednicima FBiH i nikakva tumačenja ne može dati prije nego se konsultira s pravnim savjetnicima, ali i sačeka mišljenje Ureda visokog predstavnika.

Budimir će i dalje ostati pri svom kandidatu za Ustavni sud FBiH iz reda hrvatskog naroda, Dragice Dragičević.

- Ovakav stav proistječe iz činjenice da glasovanje protiv Dragičević nema čvrstu i objektivnu argumentaciju, osim, njenog životopisa u kojemu "smetnju" predstavlja to što, za razliku od nekih drugih kandidata VSTV-a, Dragica Dragičević se još otprije protekloga rata izjašnjava kao Hrvatica, kako se izjašnjava i njena obitelj - napisao je Budimir u saopćenju za javnost.

Istakao je da, ukoliko se takva ironija koristi za blokadu imenovanja sudaca Ustavnog suda u nedostatku pravih argumenata protiv kandidatkinje Dragičević, to  govori o nepoštivanju najviše sudske instance i, na koncu, etike.

Budimir ne komentira to što je Klub Bošnjaka u Domu naroda pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa kada je u pitanju kandidat Šahbaz Džihanović jer, kako kaže, to trebaju komentirati birači koji su delegate u Dom izabrali.

- Svoju odgovornost i obvezu sam ispunio i poslao listu sudaca u parlamentarnu proceduru i pokazao da odgovorno obnašam svoju dužnost unatoč tome, kako sam to nekoliko puta kazao, što sam odluku o jednom kandidatu donio protivno svojim uvjerenjima. Zakonodavna vlast je ta koja donosi krajnju odluku i donijela je, a, ukoliko želimo proces okončati, Odluka o sucima treba biti vraćena predsjedniku i dopredsjednicima FBiH - naglasio je Budimir.

Dodao je da se na listi VSTV-a nalaze i druga imena uspješnih kandidata za Ustavni sud FBiH i da proces nije blokiran.