Sadržaj se učitava...

VIJESTI > BIH

13.10.2012. | PIŠE: Samir KARIĆ

Dova i molitva za žrtve genocida

Delegacija njemačke organizacije Kršćansko-muslimanskog dijaloga iz Kölna, nakon posjete Sarajevu i Mostaru, u četvrtak je boravila u Memorijalnom centru Potočari i Srebrenici, te uputila dovu i molitvu za žrtve genocida.Prema riječima Mustafe Hadžića, imama u Bosanskom kulturnom centru „Gazi Husrev-beg" u Kölnu, ova organizacija je formirana prije 30 godina s ciljem razvijanja ideja suživota među kršćanima i muslimanima u Njemačkoj.

Ruka pomirenja

„Ovdje je jedan tim od 14 osoba, po sedam muslimana i kršćana. Zajednički smo uputili dove i molitve da se jednostavno Srebrenica nikome i nigdje više ne desi. Ovdje ima Nijemaca koji su prešli na islam, ima svećenika, profesora na katoličkim fakultetima... Oni, jednostavno, ovdje mogu da osjete i dožive ono što su oni nekada uradili, prije svega, Židovima i Romima. I tek sada mogu da osjete bol i tugu koju muslimani ovdje u Srebrenici osjećaju", kazao je Hadžić.

On se nada kako će ova posjeta podstaći srpsku stranu da konačno napravi jedan korak i da pruži ruku pomirenja onima kojima su oni nanijeli bol.

„Prije svega, o tome se treba razgovarati. Došli smo da pokažemo da mi muslimani, koji smo manjina u Njemačkoj, osjećamo veliki uspjeh i da su veliki koraci za suživot napravljeni kroz razgovor", rekao je Hadžić, dodajući da je delegacija Kršćansko-muslimanskog dijaloga, nakon posjete Potočarima, ostala šokirana.

Među članovima delegacije bio je i franjevac Jurgen Neitzert, koji je u Kölnu  završio studije islamskih nauka, a aktivan je na polju kršćansko-muslimanskog dijaloga.

„Došli smo da podijelimo tugu sa građanima Srebrenice. Obišli smo mezarje, gledali film, izložbu. Svi smo bili sa svojim mislima i nismo mogli govoriti. Zaista je stravično što se desilo i ne možemo opisati svoje osjećaje. Mi znamo ovakve stravične događaje iz naše historije", rekao je Neitzert, koji je u Srebrenici boravio i 2009. 

Od tada, naveo je on, u Srebrenici se dosta toga promijenilo.

„Primijetio sam da je veći broj kuća izgrađen i renoviran. Pored toga što je više kuća, nažalost, više je i mezara u Potočarima", kazao je Neitzert.

Širenje istine

U delegaciji je bila i Kerima, koja radi u Muslimanskom edukativnom centru u Kölnu. Ona je prvi put u Bosni i Hercegovini i pogođena je onim što je vidjela u Potočarima.

„Ono što sam doživjela i vidjela na dokumentarnom filmu koji smo pogledali je nezamislivo. Nemoguće je da se tako nešto moglo desiti prije nekoliko godina ovdje u Evropi. Molim dragog Boga da se ovo nigdje više ne dogodi i da se stanje u svakom pogledu povratnika Bošnjaka što prije popravi", kazala je Kerima, dodajući da će u svom okruženju u Kölnu širiti žalosnu istinu o Srebrenici, te pokušati da pomogne ljudima u ovom gradu.