Sadržaj se učitava...

VIJESTI > BIH

11.02.2013. | PIŠE: Redakcija

Koalicija 1. mart i u St. Louisu

U kampusu Fontonne univerziteta u St. Louisu, u organizaciji projekta Bosnia Memory, na nedjeljnom javnom sastanku osnovan je ogranak Koalicije Prvi mart radi registracije birača - izbjeglica iz Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja Fena.Cilj pokreta, kako je rekao koordinator Koalicije Emir Suljagić, koji se iz Sarajeva okupljenim u St. Louisu obratio putem Skypea, jeste da promijeni politički status quo u BiH. Kako bi se to desilo, pokret iznalazi načine da pet mjesta na narednim izborima za Parlamentarnu skupštinu BiH iz RS-a dobije lista s predstavnicima koji podržavaju platformu Koalicije, a koja naglašava prestanak poricanja genocida.

Pet mjesta, kako se moglo čuti u St. Louisu, pariralo bi entitetskom glasanju, praksi omogućenoj Dejtonskim sporazumom iz 1995. koja omogućava poslanicima iz RS-a da blokiraju zakonske propise koji nisu u njihovom interesu.

Osim Suljagića, osnivačkoj skupštini su se obratili Prijedorčani Refik Hodžić i Edin Ramulić.
Hodžić, koji trenutno živi u New Yorku, gdje je direktor komunikacija u Međunarodnom centru za tranzicijsku pravdu, izjavio je da je trenutni politički diskurs BiH zasnovan na ishodu genocida.

- Politička realnost u BiH je zasnovana na ishodu genocida. Politike poricanja genocida su ogromni paravan za trenutno političko stanje koje političke elite koriste za pljačku i lično bogaćenje, izjavio je Hodžić, dodavši da aktivnosti Koalicije Prvi mart nisu usmjerene protiv bilo koje političke stranke, niti su utemeljenje zbog neke od političkih stranaka. - Aktivnosti su usmjerene protiv temeljnih grešaka bh. politike: poricanja zločina, sijanja mržnje, blokiranja mehanizama koji bi motivisali ljude da rade za dobro države, za njeno pristupanje EU i prijemu u NATO, istakao je Hodžić.

U St. Louisu živi oko 60.000 bh. državljana.