Sadržaj se učitava...

VIJESTI > BIH

11.06.2012. | PIŠE: ANADOLIJA

Miroslavu Kutli u Sarajevu ponovo potvrđena kazna zatvora

Nakon što je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine krajem januara ove godine ukinuo osuđujući presudu protiv Miroslava Kutle i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, Kantonalni sud u Sarajevu je ponovo kontroverznog hrvatskog biznismena osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i osam mjeseci.Miroslav Kutle

Kutlu je sarajevski sud i 29. septembra 2011. osudio na zatvorsku kaznu, potvrđujući, zapravo, presudu koju mu je godinu ranije pravomoćno izrekao Županijski sud u Zagrebu zbog malverzacija u slučaju "Gradski podrum". No, nakon žalbe Kutline odbrane, Vrhovni sud FBiH je odlučio da se postupak obnovi.

Kutle posjeduje i državljanstvo Bosne i Hercegovine, što sprečava njegovo izručenje Hrvatskoj.

Budući da je Kantonalni sud Sarajevo po drugi put  zatražio izvršenje hrvatske presude, cio slučaj se ponovo našao na Vrhovnom sudu FBiH.

Kutlin sarajevski advokat Damir Alagić ovaj put se žalio zbog "bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog odluke suda o kazni".

Zanimljivo je da je stavljen prigovor mjesne nadležnosti Kantonalnog suda u Sarajevu, jer je Kutle u međuvremenu iz Sarajeva preselio u Banju Luku.

Kutle je u BiH pobjegao nakon što je u septembru 2010. osuđen na zatvorsku kaznu. U međuvremenu je osnovao novo preduzeće "Megagreen", sa sjedištem u Sarajevu, koje će se baviti proizvodnjom zdrave hrane.