Sadržaj se učitava...

VIJESTI > BIH

28.08.2013. | PIŠE: Asaf BEČIROVIĆ

Parlamentarna komisija bez konsenzusa: Vlada, FTV i Džihanović na Ustavnom sudu

Članovi Zajedničke komisije oba doma Parlamenta FBiH danas se nisu uspjeli usuglasiti da li je izglasavanjem nepovjerenja Vladi FBiH, smjenom UO RTVFBiH i izborom Šahbaza Džihanovića za sudiju Ustavnog suda FBiH povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.Foto: Amer KAJMOVIĆ/Arhiva Oslobođenja

Prilikom usvajanja pomenutih odluka, Klub Bošnjaka u Domu naroda pokrenuo je mehanizme zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Sva tri predmeta biće proslijeđena na odlučivanje Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda FBiH, koje će dati konačnu odluku.

Dva pristupa

Nepostizanje konsenzusa bilo je najavljivano i očekivano. Glasanje po svakoj tački imalo je identične rezultate. Od 14 članova Komisije njih osam je bilo protiv da su navedene odluke povrijedile vitalni nacionalni interes Bošnjaka (SDPBiH, HDZBiH, HDZ 1990, SBBBiH), pet ih je smatralo da su ti interesi povrijeđeni (SDA, NSRB i BOSS), a suzdržan je bio član Komsije iz SBiH.

Amir Zukić (SDA), šef Kluba delegata iz reda Bošnjaka, na početku sjednice je obrazložio zašto je njegov klub zatražio zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. U slučajevima razrješenja starog i imenovanja novog UO RTVFBiH, te izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, Zukić navodi da je svako kadrovsko pitanje po Ustavu vitalno pitanje, dok kod imenovanja za sudiju Ustavnog suda Džihanoviću iz Kluba Bošnjaka zamjeraju na njegovoj moralnosti. Njegov stranački kolega Jasenko Tufekčić podsjetio je da je Predstavnički dom, izglasavajući nepovjerenje Vladi FBiH, usvojio i nekoliko zaključaka koji, osim što su neustavni, blokiraju i svaki daljnji rad Vlade.

- Ovdje postoje dva pristupa i teško ćemo doći do konsenzusa. Nepovjerenje Vladi je izglasano jer sastavu Vlade ne odgovara parlamentarna većina, Džihanović je Bošnjak i ne znam zašto je tu pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, a smjena UO FTV je izglasana jer su imali neprihvatljiv revizorski izvještaj i loše poslovanje, kazao je Jasenko Selimović  (SDPBiH).

Neizbježan problem

Vlado Ivanković (NSRB) nije ulazio u diskusije, ali je na početku najavio da njegova stranka smatra da je pomenutim odlukama povrijeđen vitalni interes Bošnjaka, dok je Mirsad Đonlagić (SBBBiH) kazao da niko nikom ne spori pravo na pokretanja vitalnog nacionalnog interesa, te konstatovao da u slučaju imenovanja Džihanovića u Ustavni sud FBiH nije dovoljno dovesti u pitanje njegovu moralnost, da je činjenica da ne postoji korespondencija Vlade i Parlamenta, kao i da se ne može pobjeći od problema UO RTVFBiH. Omer Vatrić (SBiH) je konstatovao da SDA pokretanjem zaštite vitalnog nacionalnog interesa u FBiH odgovara na isti potez SDP-u, koji je to radio u Tuzli, a rekao je da su SDA i SDP političke opcije koje godinu BiH drže kao taoca.

- Različita su nam politička stajališta i ovako se možemo vrtjeti ukrug. Nama političke rasprave predstoje na drugim mjestima, a očigledno je da sad ne postoji konsenzus, kazao je Marinko Čavara (HDZBiH).

Osmanović predsjedavajući

Današnje zasjedanje zajedničke komisije za usaglašavanje stavova oko odluka na koje je pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa ujedno je bilo konstituirajuće, a za predsjedavajućeg je izabran Ismet Osmanović (SDA), dok je njegov zamjenik Ivan Brigić (SDPBiH).