Sadržaj se učitava...

VIJESTI > BIH

01.10.2013. | PIŠE: Lana RIZVANOVIĆ

DANAS U OSLOBOĐENJU POPISNICA: Popisivači kucaju na vrata

Sve je spremno za popis stanovništva i domaćinstava u BiH koji počinje danas. Predstavnici entitetskih zavoda za statistiku i Agencije za statistiku BiH potvrdili su na jučerašnjoj press konferenciji da je sav materijal distribuiran te da su popisivači i kontrolori spremni da sutra u 9 sati izađu na teren i počnu popisivanje.Foto: Damir ĆUMUROVIĆ
Foto: Damir ĆUMUROVIĆ
Foto: Damir ĆUMUROVIĆ
Foto: Damir ĆUMUROVIĆ
Foto: Damir ĆUMUROVIĆ
Foto: Damir ĆUMUROVIĆ
Foto: Damir ĆUMUROVIĆ
Foto: Damir ĆUMUROVIĆ
Foto: Damir ĆUMUROVIĆ

Ukoliko prilikom prvog dolaska ne zateknu nikoga kod kuće, obaveza popisivača je da ostave obavještenje o ponovnom dolasku, a također je napomenuto da bez prisustva punoljetne osobe, popisivači ne mogu uzimati popisne podatke od maloljetnih osoba.

Prvi rezultati

- Prvi popis stanovništva BiH nakon onog obavljenog 1991. godine, bit će održan od 1. oktobra do 15. oktobra ove godine. Sav materijal je distribuiran na teren, podijeljen je popisivačima, oni su ga zadužili za svoje popisne krugove i obišli sa svojim kontrolorima popisne krugove kako bi se upoznali sa terenom na kojem će popisivati, rekao je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović, dodavši da će popis trajati svaki dan od devet do 21 sat.

Dodao je da su svi popisivači su potpisali izjavu o povjerljivosti podataka, da će svi podaci koje budu dobili u vrijeme popisa za njih trajno ostati službena tajna.

"U procesu obrade podataka, svi individualni podaci će biti kriptovani. Ti podaci će biti odvojeni od ostalih podataka, iako će biti kriptovani. Šifra za kriptovanje će biti iz tri dijela, a svaka institucija će imati svoj dio šifre i niko neće bez ostale dvije institucije moći pristupiti podacima", pojasnio je Milinović.

Prvi rezultati popisa biće poznati 90 dana od završetka popisa, odnosno u januaru neredne godine. Popisni materijali, po završetku popisa, biće smješteni u skladištu u Istočnom Sarajevu, što je kako je istekao direkor Agencije za statistiku, predviđeno zakonom. Gdje tačno će biti materijali smješteni, Milinović nije mogao reći, samo je pojasnio da će mjesto biti poznato u narednim danima. Demantirao je i navode da će popisivači morati čekati do marta 2014. da im budu isplaćene naknade za rad, a ugovore popisivači će potpisati kada krene i popis jer se konačna lista, zbog mnogih odustajanja, nije do danas formirala.

- Odmah nakon popisa bit će urađen obračun i ide se u realizaciju plaćanja. Sredstva granta Evropske komisije u iznosu od 7,5 miliona eura bit će doznačena onda kada Monitoring tim kaže da je popis završen, pojasnio je Milinović.

Također, kako je istaknuto, popisivač ne smije tražiti ličnu kartu niti bilo koji dokument od ispitanika jer je popis statističko istraživanje koje se zasniva na izjavi ispitanika.

"U zakonu o popisu je definisano da svi građani moraju biti popisani i dati potpune i tačne podatke. Što znači da davanjem podataka popisivaču preuzimaju odgovornost na sebe za davanje netačnih, odnosno lažnih podataka", kazao je Milinović.

Direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković istakla je, kada je riječ o popisivanju duž entitetske linije razgraničenja, da su geodetske uprave RS-a i FBiH-a pripremile su kartogrfasku dokumentaciju.

-Uspostavljena je tehnička linija za provođenje popisa, što znači da su tačno uspostavljene granice svih popisnih krugova. Potpuno je jasno koji popisivač će doći da popisuje koji popisni krug u skladu sa tom tehničkom linijom, naglasila je Čičković. Kazala je i da će u naredna dva tri dana biti popunjena nacionalna strukture popisivača, radi se o 10-15 nedostajućih osoba, te da će i to biti ispoštovano.

Kada je riječ o popisivanju Roma, direktorica Federalnog zavoda za statistiku Hidajeta Bajramović istakla je da je procenat potrebnih popisivača izračunat na osnovu procenta broja stanovnika u opštini iz popisa iz 1991. godine, te kako će popisivači imati i knjigu sa popisnicama svih nacionalnih manjina koje su zastupljene u BiH, te i popisnice na romskom jeziku.

Entitetsko izjašnjavanje neobavezno

Upitan da pojasni pitanje izjašnjavanja o entitetskom državljanstvu, obzirom na informacije koje su se pojavile da je ovo pitanje obavezno u popisu, te na kampanje u kojima se ljudi navode da se obavezno izjasne o entitetskom državljanstvu, Milinović je kazao: "Zakon je jasno popisao da osoba mora jasno dati odgovore na sva pitanja. Na pitanja o etničkoj i vjerskoj pripadnosti osoba može da se ne izjasni i u tom slučaju se upisuje odgovor- ne izjašnjava se. Na pitanje o državljanstvu BiH obavezno je da se osoba izjasni o tome državljanstvu. Kod pitanja entitetskog državljanstva osoba može da se izjasni ili ne izjasni i uvijek smo jasno precizirali kako se na to odgovara, ali ne možemo uticati na informacije koje se pojavljuju u javnosti, možemo ih samo pojasniti". 

Od 26. 9. 2013. godine počeo je sa radom i Call Center sa brojem telefona 070 300 900 putem kojeg građani mogu postavljati pitanja i dobiti potrebne odgovore, napomenuli su statističari, te apelovali na građane da otvore svija vrata i izvrše dužnost popisa. Za kraj su napomenuli da je popis stanovništva obavezan, a kazne u slučaju neodazivanja popisu kreću se od 100 do 10.000 KM. U slučaju nesavjesnog rada, iste sankcije snosit će popisivači i instruktori.

U brojkama

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova najveće je i najvažnije statističko istraživanje svake države. Na popisu je angažirano oko 19.000 popisivača te oko šest hiljada kontrolora i rezervnih popisivača. Čitav proces, kako je to zakonski propisano, koštat će najmanje 46 miliona KM od čega je 7,5 miliona eura grant Evropske komisije. Popisivači će po popisnici dobijati 2,2 za gradsko područje i 2,5 KM za ruralno područje. Na pripremi popisa su, dvije godine, radili zaposleni iz Agencije za statisiku BiH, Federalnog zavoda za statitisku, Republičkog zavoda za statistiku Srpske i filijale za statistiku Brčko distrikta BiH.

U današnjem printanom izdanju Oslobođenja potražite popisnicu.