Sadržaj se učitava...

VIJESTI > BIH

18.09.2012. | PIŠE: Dženana KARUP - DRUŠKO

Radončić prodao, kupila Azra Radončić. Cijena: 200 miliona KM

Prema rješenju o izmjeni podataka Općinskog suda u Sarajevu, u registar su 6. 7. 2012. upisani podaci o promjeni osnivača firme Avaz, društvo za nekretnine, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i trgovinu d.o.o. Sarajevo, sjedište u Ulici Džemala Bjedića broj 185, Ilidža, Sarajevo. Kao novi član i jedini subjekt upisa navodi se Azra Radončić s adresom: Ulica Muhameda H. Uskufije broj 8, Sarajevo. Ugovoreni i uplaćeni kapital subjekta upisa iznosi: 13.920.000,00 KM, koliko je iznosio i prije promjene vlasnika.Nedim Dobojlić, advokat Fahrudina Radončića, nedavno je ustvrdio da je on prodao i Avaz-roto press i Avaz d.o.o. Činjenica je da je Radončić sve do jula ove godine bio jedini vlasnik oba Avaza, no u sudskom registru se kao novi vlasnik Avaz-roto pressa (također od 6. 7. 2012) navodi Avaz d.o.o.

Bračni dogovor

U jučerašnjem saopćenju SDA je podsjetila da je "u platformi SDP-a iz izborne kampanje 2010. obećana izmjena Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH. Interesantno je da ovo pitanje nije pokrenuto sve dok nije zatrebalo interesima Zlatka Lagumdžije. Ekspresno je pokrenuta inicijativa za izmjenu člana 4. ovog zakona u kojoj stoji da su 'izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici, koji su vlasnici osnivačkog kapitala u privatnim preduzećima, dužni u roku od osam dana nakon preuzimanja javne funkcije upravljačka prava u privatnom preduzeću prenijeti na osobu koja nije njihov blizak srodnik'. Ovim promjenama bila bi učinjena velika usluga, prvenstveno Lagumdžijinom poslušniku Fahrudinu Radončiću, kojeg je Lagumdžija nazvao 'moralnim kepecom' i koji se nakon imenovanja na mjesto državnog ministra sigurnosti ne bi morao odreći vlasništva u kompaniji Avaz."

Ili Radončić nije vjerovao svojim političkim partnerima da će uspjeti progurati izmjene Zakona o sukobu interesa ili je bio siguran da će još u julu postati ministar sigurnosti. U svakom slučaju, riješio se svojih Avaza. Ono što je zbunjivalo jeste da je imovinu preveo na suprugu. Međutim, Radončić se riješio i supruge. Bar zvanično. A bivša supruga po zakonu nije "blizak srodnik". Tako je Općinski sud u Sarajevu 19. 6. 2012. donio presudu o podjeli imovine koju su zajednički stekli Fahrudin i Azra Radončić, a koji su sudu podnijeli zahtjev za sporazumni razvod braka koji je razveden 22. 5. 2012. Nakon toga je Azra Radončić sudu podnijela tužbu protiv Fahrudina Radončića radi podjele imovine.

Po prijedlogu Fahrudina Radončića, njegova žena je postala vlasnica Avaz d.o.o., zatim dionica u GIK OKO i dvoetažnog stana od 163,43 kvadratna metra u zgradi Importane koji je nedavno kupila od Teleoptica. Fahrudinu Radončiću pripao je Avaz-roto press te njihova imovina u Donjoj Vogošći (njive, livade, šuma, porodični stambeni objekat...). Od 5. 7. 2012. Avaz d.o.o. zvanično pripada Azri Radončić.

Još samo 199,5 miliona KM

Prema ugovoru sačinjenom kod notara Samira Muslića 6. 7. 2012, Fahrudin Radončić, kao jedini vlasnik Avaz-roto presa, svoje vlasništvo je prenio na Avaz d.o.o. U članu dva ugovora navodi se: "U skladu sa ovim ugovorom prenositelj (Fahrudin Radončić, prim. aut.) prenosi uz ugovorenu naknadu u ukupnom iznosu od 200.000.000 KM na sticatelja udjela (Azru Radončić) svoj cjelokupni 100% udio." Dalje se navodi da će ugovorena cijena od 200 miliona KM biti plaćena na sljedeći način: iznos od 500.000 KM kupac će platiti na dan zaključenja ugovora na račun Fahrudina Radončića kao kaparu; drugi dio ugovorene naknade također u iznosu od 500.000 KM bit će plaćen najkasnije do 1. 10. 2012; treći dio ugovorene naknade u iznosu od 67.000.000 bit će plaćen najkasnije do 31. 12. 2013; četvrti dio u iznosu od 66.000.000 KM bit će plaćen do 31. 12. 2014. i peti dio u iznosu od 66.000.000 KM bit će plaćen do 31. 12. 2015.

Tako Fahrudin Radončić od dana potpisivanja ugovora više (zvanično) nije vlasnik ni Avaz-roto presa.