Sadržaj se učitava...

VIJESTI > BIH

27.07.2012. | PIŠE: Jelena MILANOVIĆ

Raskid ugovora o zakupu sa Oslobođenjem

Tekst o obnovi dijela glavne gradske ulice u Sarajevu - Ferhadije, koju je načelnik Starog Grada i član Saveza za bolju budućnost Ibrahim Hadžibajrić finansirao budžetskim novcem bez provođenja tendera, tako kršeći Zakon o javnim nabavkama naše zemlje, bio je dovoljan da se Oslobođenju pošalje jednostrani raskid ugovora o zakupu poslovnog prostora u ovoj općini.Jednostrani raskid ugovora sa potpisom Alije Kambera

Raskid ugovora potpisao je pomoćnik načelnika Alija Kamber po ovlaštenju Hadžibajrića, a kao razlog je navedena potreba širenja općinskih službi.

Podsjećamo, bez javnog poziva načelnik Hadžibajrić dodijelio je posao vrijedan 320.000 maraka firmi Mibral, iako je on ustvari dogovoren sa firmom Saraj-taš, a po završetku radova pohvalio se jablaničkim granitom na šetnici. Direktor Granita iz Jablanice Salih Klepo kazao nam je da šarenilo napravljeno u centru Sarajeva nije od kamena ovog kvaliteta, već mnogo slabijeg, što su u svom istraživanju utvrdile i kolege iz Centra za istraživačko novinarstvo. Da li su u ovom i brojnim drugim poslovima koje je finansirala Općina Stari Grad bili firma putem koje se peru novci, u Saraj-tašu odgovora nismo dobili.

Kako demanta na sve ove činjenice objavljene u našim novinama nije bilo ni iz Općine, a nije ih ni moglo biti (tenderske dokumentacije nema, jer nije bilo ni tendera), te kako smo u, za načelnika očito bolnom tekstu, objavili i njegovu izjavu sa sjednice Vijeća, Oslobođenju je dat rok od 30 dana da se iseli iz prostorija za koje je posljednja uplata zakupa izvršena 7. juna ove godine. Mjesečni iznos koji Oslobođenje uplaćuje Općini Stari Grad iznosi 865 maraka, a jedna rata plaćena je i unaprijed. No, ovo i nije prva osveta Radončićevog načelnika.

U aprilu ove godine, na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća Starog Grada našao se prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu. Kako su vijećnici Stranke demokratske akcije zatražili da se ovaj dokument najprije da u javnu raspravu kako bi mišljenje i sugestije o njemu dali građani svih 16 mjesnih zajednica, već sutradan, pozivom iz Saudijske Arabije Hadžibajrić je naredio Kamberu da raskine ugovor o zakupu prostora Kantonalnom odboru SDA.

U istom mjesecu, aprilu, Služba za privredu sa Kamberom na čelu, objavila je ukupna dugovanja zakupaca Općini. Ukupan dug aktivnih zakupaca iznosi 3.674.236 maraka, dok je onaj neaktivnih zakupaca 7.047.455 KM. Očigledno je da se načelnik, a što bi mu bila dužnost kao i njegovog pomoćnika, nije pozabavio dugom od ukupno 10.721.692 marke, već je zbog sujete i bezbeli stranačke upute - potrčao raskinuti ugovor sa onima koji obaveze redovno izmiruju, čime je na kraju pokazao koliko mu je stalo do punjenja općinske kase.

OPŠIRNIJE U IZDANJU DNEVNE NOVINE OSLOBOĐENJE

OSLOBOĐENJE možete čitati kao štampano izdanje ili u digitalnom obliku, direktno na web portalu.

PRETPLATITE SE