Sadržaj se učitava...

VIJESTI > BIH

06.06.2013. | PIŠE: FENA

SBiH: Privremena odluka nije rješenje

Stranka za Bosnu i Hercegovinu pozvala je danas Vijeće ministara BiH i stranke "šestorke" da trajno i bez odgađanja riješe pitanje jedinstvenog matičnog broj (JMB) donošenjem zakona u skladu s Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.Foto: Anadolija

Iz te stranke podsjećaju da Zakon o jedinstvenom matičnom broju već postoji i da stoga iznenađuje izjava visokog predstavnika Valentina Inzka „ da treba tražiti trajno rješenje „.

- Trajno rješenje već imamo, ali je problem što ga političari iz RS-a neće da prihvate, a sadašnju situaciju, nažalost, koriste za ostvarivanje drugih političkih ciljeva. Nepotrebno se u agoniju novorođenčadi i njihovih roditelja unosi, čak i pitanje razgraničenja između BiH i Hrvatske što Odluka Ustavnog suda BiH ne tretira. Stranke iz manjeg bh. entiteta i ovu situaciju koriste da ojačaju takozvanu „ državnost RS-a „, saopćeno je iz Stranke za BiH.

 Stranka za BiH ističe da ne pristaje na ultimatume, i odgovornim smatra stranke tzv.šestorke koje na ovaj način pokazuju da se ni o čemu ne mogu dogovoriti čime dodatno usporavaju put BiH ka EU integracijama.