Sadržaj se učitava...

VIJESTI > BIH

12.02.2013. | PIŠE: FENA

Halimović: Oni koji su formirali novu parlamentarnu većinu ne mogu nas "voziti"

Nakon više od tri sata diskusija inicijativa za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Vlade FBiH stavljena je na dnevni red današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku u Sarajevu.Inicijativu je obrazložio šef poslaničkog tima Socijaldemokratske partije BiH Jasenko Selimović, rekavši da sadašnju Vladu treba smijeniti jer njen stranački kadrovski sastav ne odgovara sastavu aktuelne parlamentarne većine u Federaciji BiH.

Uime poslaničkog kluba HDZ1990, poslanica Slavica Josipović je dodala da sadašnji Vladin sastav ne odgovara ni volji hrvatskog naroda izraženoj na općim izborima u BiH oktobra 2010. godine.

Polemike pozicije i opozicije

Tokom diskusija, prije utvrđivanja dnevnog reda, trajale su polemike pozicije i opozicije u Predstavničkom domu o tome da li je inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi predložena za današnju sjednicu u skladu s Poslovnikom.

Opozicija, prije svih, SDA, tvrdi da današnja sjednica nije sazvana u skladu s Poslovnikom jer još nije istekao obavezni tridesetodnevni rok za izjašnjavanje same Vlade o inicijativi.

Vladajuće stranke i federalni premijer Nermin Nikšić, tvrde da je sjednica potpuno u skaldu s procedurom jer je prema Vladinom protokolu, inicijativa upućena Vladi na izjašnjavanje 11.januara.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Federalne vlade pokrenule su stranke parlamentarne većine - Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost BiH i Hrvatska demokratska zajednica BiH te Hrvatska demokratska zajednica 1990.

U Predstavničkom domu je 56 od 98 poslanika potpisalo taj prijedlog, a u Domu naroda 35 od 58 delegata.

Potpisnici zahtijevaju da budući Vladin kadrovski sastav odgovara  sastavu aktuelne parlamentarne većine (SDP, SBBBiH, HDZ i HDZ 1990).

Aktuelna parlamentarna  većina u Federaciji proglašena je ljetos nakon što je Socijaldemokratska partija BiH objavila raskid koalicije sa Strankom demokratske akcije.

U sazivu sadašnje Federalne vlade su još ministri iz "stare" koalicije, koju su, osim SDP-a i SDA, činile i Narodna stranka "Radom za boljitak" te Hrvatska stranka prava.

Duh tima


Federalni ministar pravde Zoran Mikulić izjavio je za Agenciju Fena da očekuje da će na današnjoj vanrednoj sjednici Zastupnički dom Parlamenta FBiH izglasati nepovjerenje aktuelnom sazivu Vlade FBiH.

-Nadam se da će to uraditi i Dom naroda ukoliko se ne potegnu neki nerealni potezi trenutne manjine u parlamentu – kaže Mikulić, inače član SDP-a.

Dok je Vlada radila u punom kapacitetu, odnosno dok nije došlo do prestrukturiranja mišljenja je da radila izvanredno.

- Parlamentarna većina u svakoj državi ima pravo da predlaže vladu, a sastav vlade mora odražavati sastav parlamenta – poručio je Mikulić.  

Federalni ministar finansija Ante Krajina (HSP) smatra da je ova federalna vlada zaista počela raditi s duhom tima.

- Međutim, taj duh je u petom i šestom mjesecu prošle godine osakaćen. Prema tome ostali su međuljudski odnosi na osobnoj razini, ali je onaj pravi duh nestao - rekao je Feni Krajina.

Istakao je da priželjkuje najbolje moguće rješenje za opći, a ne pojedinačni interes.

Ministar poduzetništva i obrta Sanjin Halimović (SDA) smatra da je Vlada imala nastojanja da radi dobro i imala određene efekte.

- Također i parlament je radio tada dobro. U periodu od kada je došlo do prekompozicije vlasti situacija je sasvim drugačija i trenutno Vlada uopće ne radi dobro - konstatovao je za Fenu Halimović.

Mišljenja je da sada nije stvar u foteljama, nego ko će držati volan u rukama, te zaključuje da oni koji su formirali novu parlamentarnu većinu ne mogu nas voditi, odnosno "voziti".