Sadržaj se učitava...

VIJESTI > BIH

16.06.2012. | PIŠE: Asaf BEČIROVIĆ

Skupština dioničara nije smijenila NO Bosnalijeka

Vlada FBiH, kao najveći pojedinačni dioničar Bosnalijeka sa više od 19 posto vlasništva ove komapnije, ni na današnjoj ponovljenoj vanrednoj skupštini dioničara nije uspjela smijeniti Nadzorni odbor Bosnalijeka dd Sarajevo. Foto: Dž. KRIJEŠTORAC

Presudnu ulogu, kako zasad izgleda, odigrali su neočekivani glasovi "protiv” libijskog fonda, koji ima paket od više od osam posto dionica.

Vlada nespremna

- Ovo je pobjeda pravde nad silom i pobjeda rada nad neradom. Ja sam bio krajnja meta ovog, rekao je  Edin Arslanagić, direktor Bosnalijeka.
Halil Čengić, mali dioničar, koji je bio za smjenu NO izjavio je da je Vlada FBiH ušla nespremna u ovaj poduhvat.

- NO i menadžment Bosnalijeka za razliku od Vlade nastupili su veoma agresivno. Ljudi su imali po 200 i po 350 punomoći i tu se ništa nije moglo uraditi, neki fondovi su ganjali svoje interese. Mislim da će Vlada poduzeti pametnije korake i da će neki dioničari shvataiti da je punomoć bila na pogrešnoj strani, kazao je Čengić.

Predsjednik NO Veljko Trivun je rekao da su danas pobijeđene "sile zla dvije političke partije SDP-a i SDA”.

- Ova skupština je politička odluka da se nekim ljudima skine glava. Objavljeno je dosta laži i to će biti predmet tužbi sa kojima će biti suočeni federalni premijer Nermin Nikšić i resorni ministar Erdal Trhulj, najavio je Trivun.

Današnja ponovo sazvana vanredna skupština dioničara Bosnalijeka održana je, kako je na samom početku zasjedanja pojasnio Edin Bandić, ovlašteni predstavnik Ministarstva energije, industrije i rudarstva FBiH, pošto se NO Bosnalijeka oglušio o raniji zahtjev resornog ministarstva da smijeni direktora Edina Arslanagića. Ministarstvu nije pošlo za rukom da 5. maja na prvom sazivanju okupi dovoljan kvorum za rad vanredne skupštine, te je sazivanje ponovio za jučer. Odaziv dioničara je bio rekoradan, je se prijavilo ukupno 78,98 posto dioničara Bosnalijeka.

Nesuđeni kandidati

Glavne tačke današnjeg dnevnog rede bile su razrješenje u cjelosti NO Bosnalijeka, te imenovanje novog. Kandidati za novi saziv NO bili su Damir Kočo, Rifat Klopić, Mato Zeko, Veljko Trivun, Janez Bojc, Mirna Sijerčić, Nurija Mulalić i Mirjana Lasić. Iako se na samoj skupštini jučer nije mogao mijenjati dnevni red, neki opunomoćenici malih dioničara koji daju podršku Arslanagiću izrazili su prigovore. Tako je Elvira Radeljaš rekla da je protuzakonita predložena smjena NO u cjelosti, je se po važećim zakonima i Statutom Bosnalijeka vrši pojedinačno i poimenično razrješenje članova NO. Ona je istakla da uvidom u materijal za Skupštinu utvrdila da ne postoji niti jeden dokument koji može predstavljati dokaz da je ispunjen bilo koji od materijalnopravih osnova za donošenje odluke o razrješenju NO. Radeljaš je istakla da redovni manadat NO ističe 7. jula.

Predsjednik NO Veljko Trivun rekao je da je u sjedištu Vlade FBiH od njega 28. februara ultimativno zatraženo da NO smijeni direktora i kompletnu upravu Bosnalijeka zbog indicija o postojanju kriminala. On je rekao da mu nisu dali dokazi za takve optužbe. Trivun je rekao da nedostaje određeni broj punomoći, te da ga iznenađuje IFC, grupacija Svjetske banke, „koji se svrstava na stranu jedne partije”. IFC je glasalo za smjenu NO.

Bandić je rekao da će resorno ministarstvo provjeriti sve date punomoći i da će svi prigovori ući u zapisnik. Mnogi su danas zamjerili organizaciji skupštine, a brojanjem glasova do smijeni NO trajalo je više od četiri sata.