Sadržaj se učitava...

VIJESTI > BIH

02.08.2012. | PIŠE: FENA

Terminali BiH d.o.o ušli u posjed kontinentalnih terminala

Terminali Federacije BiH d.o.o, kao firma u 100-postotnom vlasništvu Federacije BiH, na osnovu Sporazuma o terminalima sa Vladom FBiH i Energopetrolom, ušli su danas u posjed tzv. kontinentalnih terminala u Živinicama, Blažuju (Sarajevo), Mostaru i Bihaću, potvrdio je za Fenu Rasim Kadić, generalni direktor Terminala FBiH"Preuzimanjem terminala ostvaruju se velike mogućnosti za BiH

"To ocjenjujem jednim historijskim  trenutkom i konačnim završetkom procesa koji nije okončan  u proteklih šest godina, od trenutka potpisanog ugovora o dokapitalizaciji, a kojim su ovi terminali izuzeti iz prodaje INA-MOL grupacije. Preuzimanjem  terminalima preuzeli smo i 74 radnika  Energopetrola i oni su od jučer radnici Terminala FBiH, tako da će moći nastaviti sa čuvanjem, čišćenjem i sa daljnjom obnovom i rekonstrukcijom terminala", kazao je Kadić.

Mogućnost skladištenja nafte

Preuzimanjem terminala, kako kaže, otvaraju se velike poslovne mogućnosti za FBiH i BiH, prvenstveno na sistemu reguliranja tržišta nafte i naftnih derivata, kroz donošenje novog zakona o nafti i naftnim derivatima koji će osigurati kako državne tako i komercijalne rezerve.

Kadić napominje da se obnovom terminala stiče i mogućnost skladištenja tromjesečnih zaliha nafte u odnosu na potrošnju, što je jedan od uvjeta za pristupanje Evropskoj uniji.

"Dakle, pripremamo se za ono što će doći, a na bolji način povezujemo i naftne treminale Ploče željeznicom s kontinentalnim terminalima, čime ćemo vjerovatno osigurati i bržu i ekološki prihvatljiviju snabdjevenost tržišta BiH. Otvorit ćemo mogućnost novih investicija i, po nekim procjenama, potrebno je najmanje 20-ak miliona eura investicija u dosta zapuštene terminale. Ovi terminali će se obnavljati i modernizirati u fazama i po prioritetima", kazao je Kadić.

Kadić je napomenuo da Terminali FBiH u Pločama raspolažu s 81.250 metara kubnih prostora, a da je ukupni kapacitet kontinentalnih terminala oko 115 hiljada metara kubnih, uključujući dodatno u Mostaru, Živinicama i Blažuju kugle za propan-butan plin, ukupne zapremine tri hiljade kubnih metara.

Riješena višegodišnja agonija

Također je izrazio uvjerenje da je nakon ovog preuzimanja terminala opravdano da se najavi mogućnost dominantnijeg uvoza nafte i naftnih derivata željeznicom, ali ne i isključivog.

Preuzimanjem terminala riješena je višegodišnja agonija u vezi sa statusom strateške imovine Terminala FBiH, koji do sada nikada nisu preneseni na Vladu, a plaćeni su "Energopetrolu" sa 13.282.000 KM.

Sporazum između Vlade Federacije BiH, Terminala FBiH d.o.o. Sarajevo i Energopetrola d.d. Sarajevo, kojim je predviđeno rješavanje svih otvorenih pitanja u vezi s terminalima tečnih goriva, potpisan je 18. jula ove godine u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu.