Sadržaj se učitava...

VIJESTI > BIH

29.11.2013. | PIŠE: Amra BRKIĆ - ČEKIĆ

Zločini u Busovači: Zoranu Miliću devet godina robije

Prvostepeno vijeće Suda BiH, kojim je predsjedavao sudija Šaban Maksumić, danas je izreklo nepravomoćnu presudu Zoranu Miliću, te ga zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Busovači osudilo na kaznu zatvora od devet godina.Osuđen po KZ-u bivše SFRJ

U kaznu će mu se uračunati vrijeme koje je od 26. februara do 26. jula ove godine proveo u pritvoru. Miliću se produžavaju mjere zabrane koje podrazumijevaju ograničeno kretanje i zabranu putovanja.

Proglašen je krivim za učešće u ubistvu i nečovječnom postupanju, odnosno da je kao pripadnik Druge bojne brigade "Nikola Šubić Zrinjski" 26. aprila 1993. sa Zoranom Marinićem došao oko 22 sata do kuće svjedoka B-1 u Busovači, gdje je bila njegova supruga sa troje maloljetne djece, kojima su kazali da su ih došli ubiti. Prema presudi, Milić je prislonio nož pod grlo B-4 i pucao iz puške, dok je Marinić zapalio stvari u kući. Milić je prvostepenom presudom proglašen krivim jer je sa Marinićem došao u kuću Topalovića, gdje su vatrenim oružjem i nožem ubili starca Ahmeda Topalovića i invalida Sabriju Topalovića. Tom prilikom ranili su B-2, te Adila Topalovića i Muvedetu Smolo, koji su usljed zadobijenih povreda podlegli.

Isto vijeće je u oktobru obustavilo postupak protiv Marinića, koji je preminuo. Maksumić je kazao da je Milić osuđen po Krivičnom zakonu bivše SFRJ, jer je Vijeće ocijenilo da je ovaj zakon blaži po počinioca u odnosu na KZBiH.

- Vijeće je poklonilo vjeru svjedocima, uključujući i Marinića, koji je svjedočio u svoju korist. Milić je imao dominirajući položaj nad žrtvama koje su bile u stanju beznađa i straha. On je djela koja su mu stavljena na teret počinio sa direktnim umišljajem i nije poduzeo niti jednu radnju kojom bi spriječio ono što se desilo. Prilikom izvršenja djela bio je svjestan da svojim radnjama može izazvati smrt, navodi se u presudi.

Kao olakšavajuće okolnosti Vijeće je cijenilo slabo zdravstveno stanje optuženog, činjenicu da je otac četvero djece i porodičan, te da nije ranije osuđivan.

- Otežavajuće su bezobzirnost spram žrtava, stepen nanesene štete, kao i činjenica da je djelo počinjeno nad ženama, maloljetnim i starijim osobama, te invalidnom osobom, obrazložio je Maksumić, dodajući da je rok za podnošenje žalbe 15 dana.