Sadržaj se učitava...

VIJESTI > KULTURA

22.05.2013. | PIŠE: ANADOLIJA

Fascinantne slike od arapskog pijeska: U Sarajevu otvorena izložba "Dah pustinje" Sanite Lisice

U okviru Međunarodnog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, u Kulturnom centru Kralja Fahda, u saradnji s ambasadom Ujedinjenih arapskih emirata (UAE) u Sarajevu, otvorena je izložba umjetnice Sanite Lisica, koja slika sa pijeskom.Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Izložba „Dah pustinje" sadrži 23 slike koje su slikane pijeskom iz različitih arapskih zemalja, a otvorili su je Sanita Lisica, prof. dr. Haris Silajdžić i ambasador kraljevine Saudijske Arabije Eid Al-Thaqafi.

Umjetnica Sanita Lisica ističe da svaka slika nosi posebnu tematiku zemlje iz koje potiče pijesak.

"Ima pijeska iz Bahreina, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Palestine i tako dalje. Nešto sam donosila ja, a nešto i prijatelji. Motivi zbog kojih sam, ustvari, počela slikati pijeskom potiču još od mojih studija arapskog jezika i književnosti. Zavoljela sam pustinju prije nego što sam je vidjela, kroz staru arapsku poeziju", objašnjava ona.

Neke njene slike sadrže i motive iz Kur'ana, a Lisica kaže kako koristi posebnu tehniku kako bi se pijesak zadržao na platnu.

Ambasador kraljevine Saudijske Arabije Eid Al Thaqafi, u svom obraćanju gostima, iskazao je zadovoljstvo i čast zbog otvaranja ove izložbe.

"Sanita Lisica je imala priliku da radi i unaprijedi svoje vještine u Abu Dhabiju, a posjetila je i Rijad. Vidjela je historijske znamenitosti tih gradova i naučila je arapski jezik. Ova izložba je rezultat inspiracije arapskim zemljama", rekao je on.

Otvorenju ove izložbe prisustvovali su reis-ul ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović, prof. dr. Ejup Ganić, rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić, mnogi zvaničnici i drugi gosti.

Izložba će biti otvorena do 1. juna.