Sadržaj se učitava...

VIJESTI > KULTURA

12.04.2013. | PIŠE: Nisad SELIMOVIĆ

Svečanom projekcijom filma "Glas" počinje 5. festival turskog filma

Svečanom projekcijom filma "Glas" (Ses) Umita Unala, koja će se održati večeras u Uniticu, započeće 5. festival turskog filma u BiH. Festival organizuje Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske, a njegov cilj je promovirati tursku kulturu i kinematografiju u BiH, kao i obogatiti kulturnu scenu u našoj zemlji.Na projekciju zatvorenog tipa (samo s pozivnicama) koja otvara festival dolazi i reditelj filma, kao i dvoje glavnih glumaca - Selma Ergec i Mehmet Gunsur. Festival donosi šest novijih naslova turske kinematografije, koji će biti prikazivani od 13. do 18. aprila.

Glumci poznati u BiH

- Ove godine proslavljamo petu godišnjicu i pozivamo vas da uživate u bogatom programu koji obuhvata prikazivanje šest filmova, pri čemu nastavljamo tradiciju predstavljanja savremene turske kinematografije i turskih filmskih stvaratelja, kaže ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH dr. Cengiz Aydin.

- Sretni smo što imamo goste glumce koji su vrlo poznati u BiH po ulogama u popularnoj TV seriji "Sulejman Veličanstveni", te poznatog režisera, gospodina Unala. Jačanje kulturnih veza između dvije zemlje je jako bitno za nas, i budući da su i bh. i turska kinematografija sve priznatije i ovjenčanije nagradama širom svijeta, dodao je Aydin.

Inače, turski film je već niz godina u ekspanziji, a na našem tržištu je sve zastupljeniji kroz Sarajevo Film Festival, gdje učestvuje u takmičarskom programu već neko vrijeme. Turci su iz Sarajeva odlazili i sa nagradama, tako je Ozer Kiziltan dobio Srce Sarajeva za svoju dramu "Takva", Saadet Isil Aksoy je osvojila istu nagradu za ulogu u filmu "Jaje", Ayca Damgaci također za ulogu u filmu "Moj Marlon i Brando", dok je Emin Alper prošle godine dobio specijalnu nagradu žirija za film "Iza brda".

Meeting Point

Festival, iako počinje u Uniticu, održavat će se u Meeting Pointu, projekcijama koje počinju u 20 sati, uz slobodan ulaz. Nakon Sarajeva, festival od 23. do 27. aprila seli u Zenicu, gdje će filmovi biti prikazivani u Multiplexu Ekran.

Program

13. april: "Doći će bolja vremena"
Reditelj: Hasan Tolga Pulat. Uloge: Bugra Gulsoy, Feride Cetin, Barıs Atay Mengullu... Priča se odvija tokom jednog dana u Istanbulu. Pripovijeda o putevima pet različitih karaktera - Cumalija, Alija, Figen, Izzeta i Anne - koji se u njihovim životima svakodnevno ukrštavaju i isprepliću, a da oni toga nisu ni svjesni.

14. april: "Ekotopija"
Režija: Yuksel Aksu. Uloge: Sahin Irmak, Emin Gursoy, Recep Yener... Oni su grupa ekologa, zelenih prirodnjaka idealista, koji su protiv svega što nanosi štetu prirodi. Njima smeta nemir gradskog života i oni pokušavaju da pobjegnu iz tog haosa. Svi zajedno idu u jedno selo na Egejskom području...

15. april: "Igra pravde"
Režija: Ali Ozuyar, Mahur Ozmen. Uloge: Mustafa Ugurlu, Alp Oyken, Halil Kumova, Tolga Evren, Nihal Koldas... Penzionisani sudija za teški kriminal Sezgin, posvetio je život istrazi ubistva kćerke Belgin. Nakon oslobađanja optuženog za ubistvo, njegovog zeta Ilkera, Sezgin gubi vjeru u pravdu i vlastito zanimanje. Udaljivši se od grada u kojem je živio, on se seli u obalni gradić...

16. april: "Glas"
Režija: Umit Unal. Uloge: Selma Ergec, Mehmet Gunsur, Isık Yenersu, Eylem Yıldız, Serra Yılmaz... Derya je mlada djevojka koja radi u call-centru jedne banke i živi sa svojom majkom. Jednog dana život joj se iznenada poremeti kada se pojavi misteriozan glas koji počne da čuje. Iako ova mlada djevojka u početku pokušava da ignorira glas, ubrzo on počne da upravlja njenim životom...

17. april: "Komandir Šekspir"
Režija: Sinan Cetin. Uloge: Okan Bayulgen, Kadir Inanır, Ozkan Ugur, Gazanfer Ozcan, Mujde Ar... Nakon što se onesvijestila na školskoj probi, maloj Su je dijagnosticirana leukemija zbog čega mora da se odrekne uloge Snježane, kojoj se najviše radovala. Policijski komandir Cemil odlučuje da organizuje predstavu "Snježana i sedam patuljaka" u svojoj policijskoj stanici, u kojoj će glumiti zatvorenici. Dok se probe obavljaju u stanici, Cemil pokušava da sakrije bolničku opremu svoje kćerke, ali dolazi do tragikomičnih događaja.

18. april: "Bajka o Istanbulu"
Režija: Umit Unal, Uloge: Nejat Isler, Ozgu Namal, Cetin Tekindor, Nurgul Yesilcay, Altan Erkekli... Ovaj film se sastoji od pet isprepletenih priča o ljudima koji žive u Istanbulu, pretvarajući priče u bajke, a ljude u junake. Klarinetista, prostitutka, žena koja je izgubila razum i drugi likovi o kojima se pripovijeda u pet različitih priča...