Sadržaj se učitava...

VIJESTI > REGION

04.12.2012. | PIŠE: ANADOLIJA

Studenti uz nacionalističke pjesme protestuju protiv Haškog tribunala (FOTO)

Nekoliko hiljada srbijanskih studenata protestira danas protiv Haškog tribunala ispred Skupštine Srbije u Beogradu.Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Studenti sa Fakulteta političkih nauka, Ekonomskog i Pravnog fakulteta, okupili su se u centru Beograda i, između ostalog, zatražili revidiranje oslobađajućih presuda Haškog tribunala u slučajevima protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, te bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na čelu sa Ramushom Haradinajom.
 
Demonstranti nose državne zastave Srbije i transparente s natpisima "Bez pravde nema pomirenja", "Od vaše pravde nema veće nepravde", "Korumpirane haške sudije", "Pravda je slijepa", "Haški sude, dokle više"... Klicali su "Kosovo je srce Srbije" i pjevali srpske nacionalne pjesme.
 
U ime organizatora prisutnima se obratio student Fakulteta političkih nauka Vladimir Živković.
 
On je kazao da su se studenti okupili da bi "iskazali osjećanje prema srpskim nacionalnim interesima" i neslaganje s onim što se dešava u Haškom tribunalu.
 
"Cilj skupa je da se upute tri zahtjeva Skupštini Srbije i zato smo se ovdje okupili. Tražimo zakazivanje vanrednog zasjedanja Skupštine Srbije na kojem bi se raspravljalo o saradnji Srbije s Hagom, naučni skup na kojem bi se govorilo o ulozi Haškog suda i međunarodnom pravu, kao i pronalazak topničkih dnevnika kao osnov da bi se revidrala presuda Gotovini i Markaču", rekao je Živković, prenosi dopisnik AA.
 
Upitan da li studenti znaju i za današnju presudu braći Lukićima i njihove užasne
"žive lomače", Živković je potvrdio da srbijanski studenti znaju za sve "pojedinačne zločine", ali da je, ipak, "najviše Srba u Hagu".