Sadržaj se učitava...

VIJESTI > REGION

08.10.2012. | PIŠE: ANADOLIJA

Ugrožen bezvizni režim za Srbiju

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, nakon sastanka sa državnom sekretarkom Belgije Maggi De Block, izjavio je da se velikim brojem zahtjeva za azil građana Srbije u zemljama Evropske unije (EU) narušava kredibilitet Srbije i bezvizni režim, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Beograda.Maggi De Block i Ivica Dačić

Dačić je nakon susreta u Palati Srbije sa belgijskom državnom sekretarkom zaduženom za azil i migracije izjavio je moguće da neka od zemalja pokrene ideju za suspenziju vizne liberalizacije.

"Smanjili smo broj azilanata ali je sigurno da će sada u zavisnosti od zemlje do zemlje, svaka zemlja reagovati na poseban način, imajući u vidu da svaka zemlja uvodi zaštitini mehanizam za suspenziju sistema vizne liberalizacije. Moguće je da se u nekoj od zemalja EU to pojavi kao ideja", izjavio je Dačić.

On je dodao da, pored apela Srbija mora da preduzme mnogo oštrije mjere.

Dačić je u na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon satanka rekao da je tema lažnih azilana jedna od glavnih tema prilikom razgovora sa predstvanicima zemalja EU.

"Uložili smo velike napore da dobijemo viznu liberaliazaciju, a možemo je veoma lako izgubiti. Kada bi, ne daj Bože, bile vraćene vize reakcije bi bile katastrofalne", ocjenio je premijer Srbije.

On je kazao da se broj lažnih azilanata iz godine u godinu smanjuje ali je i dalje relativno visok.

Njemačka, Švedska, Belgija, Luksemburg i u zadnje vrijeme Švajcarska su zemlje u kojima pretežno Romi i Albanci traže azil.

Srbijanski premijer je naglasio da baš zbog toga (Roma i Albanaca) vode računa o ljudskim pravima.

"Ovdje je očigledno da nije reč o pravim azilantima, oni čak i ne žele da dobiju azil nego žele da iskoriste materijalna davanja prilkom zahtjeva za azil. Vrlo je mali procenat onih koji dobiju azil", rekao je Dačić i ukazao da i Srbija ima takođe problem azilanata i da će sa predstvanicima Mađarske i Austrije razgovarati o elektronskoj kontroli takozvene "zelene granice" između Mađarske i Srbije.

Belgijska državna sekretarka Maggie De Block je rekla da to predstvalja prijetnju za bezvizni režim ali su svjesni da je vizna liberalizacija bila nešto dobro za stanovništvo Srbije.

"Bolje je izbjegavati bilo kakvu vrstu zloupotrebe ali na kraju moramo vidjeti rezultate, na dobrom smo putu ali ima još puno toga da se uradi", poručila je De Block.

"Od naše zajednice ne možete dobiti više nikakvu podršku već samo dobrovoljni povratak ili, ako to nije moguće prisilni povratak", ukazala je De Block i dodala da je neophodno pomoći Srbiji da ispuni određene uslove na putu ka EU.

Prema pdacima iz septembra ove godine Srbija se nalazi na osmom mjestu po broju zahtjeva za azil u zemljama EU. Ispred Srbije su Afganistan, Gvineja, Rusija, Kongo, Kosovo, Sirija Albanija.