Sadržaj se učitava...

VIJESTI > SARAJEVO

31.01.2013. | PIŠE: Eldina ZOLJ - BALENOVIĆ

Hadžibajrić RS-u plaća ubijanje pasa

More poluistina, netačnih informacija, lažnih obećanja i smišljenih izgovora saslušali su predstavnici nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životinja na sastanku koji je u Općini Stari Grad organizovao načelnik Ibrahim Hadžibajrić.Nehumani uslovi za pse

Sastanak je organizovan jer je Hadžibajrić tražio javno izvinjenje predstavnika svih udruženja zbog 543 e-maila koja je dobio iz cijeloga svijeta. Identični e-mailovi su načelniku poslati sa ciljem da se skrene i njegova i pažnja medija u vezi s funkcionisanjem azila u Hreši.

Kratki postupak

- Na početku sastanka Hadžibajrić nam je dao mogućnost da mu objasnimo u čemu je problem, ali odgovor koji smo dobili nas je iznenadio. Naime, od načelnika smo saznali kako je potpisan sporazum o smještaju pasa u drugome entitetu, te da će ovo pitanje biti riješeno po kratkom postupku. S obzirom na činjenicu da je azil smješten u Republici Srpskoj, svima nam je jasno koliko će kratak postupak biti, kazala je Jelena Paunović iz Udruženja Život.

Azil zatvaran

Grupa aktivista koji se bore za dobrobit životinja već jednom je zatvorila azil u RS-u.

- Općina Stari Grad je iz budžeta izdvojila 30.000 KM koje će uplatiti azilu u Hreši. U RS-u se provodi Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2008. godine, kojim je u azilima naložena eutanazija zdravih i bolesnih životinja nakon 30 dana provedenih u azilu. U Hreši psi borave u strašnim uslovima, na snijegu, ledu, iscrpljeni od gladi i bolesti. Azil iz Prače dolazi po pse po nalogu mjesnih zajednica i svaki pas ima svoj broj i evidenciju, dok iz Hreše dolaze po pse bez ikakvog papira, naloga, popratne evidencije. Nama kada dođemo u Hrešu ne dozvoljavaju da nahranimo pse, pa čak ni da dovedemo veterinare, jer oni to sve imaju u svojoj režiji, naglasila je Paunović.