Sadržaj se učitava...

VIJESTI > SVIJET

27.04.2013. | PIŠE: Oslobođenje PORTAL

Djevojčica koja umire od raka ispunila san i lansirala modnu liniju

Talia Joy Castellano (13) iz Orlanda na Floridi, koja boluje od neizlječivog kancera, ostvarila je svoj davnašnji san i postala dizajnerka.Talia Joy Castellano

Kako je objasnila, zarada od prodaje odjeće će ići njenim roditeljima koji imaju ogromne dugove zbog njenog liječenja.

Ljekari su prošle godine ustanovili da mala Talija ima neuroblastom i leukemiju. Preporučili su transplantaciju koštane srži, ali je djevojčica odustala od liječenja i odlučila da uživa u životu koji joj je preostao. Tada su joj dali  od četiri do 12 mjeseci života.

Nakon što je postigla uspjeh na Youtubeu svojim tutorijalima za šminkanje i blogom iz bolnice, sada je ostvarila još jedan san - postala je modni dizajner i sprema se da lansira kolekciju za tinejdžere za modnu kuću Urbana Chappa iz Los Anđelesa.

Talija i Urbana, koje su se upoznale prije mjesec dana, kreiraju novu liniju i planiraju da je predstave javnosti u narednih nekoliko nedjelja. Talija je izjavila da želi da "pokaže mladim tinejdžerima da mogu sebe da izraze i kroz odijevanje”.

Njen predstavnik za štampu objašnjava da njena linija za odjeću "simbolizuje Talijin živahan, hrabar i nadahnuti duh koji prevazilazi sve poteškoće”.

Chppa, koja ima liniju ženskog donjeg veša, odlučila je da pomogne Taliji da ostvari svoj san i da postane modni dizajner, nakon što je čula njenu priču na televiziji. Odletjela je na Floridu i otišla u dječiju bolnicu kako bi se upoznala sa njom.

Četiri godine bezuspješnog liječenja

Taliji je u februaru 2007. godine dijagnostifikovana četvrta faza neuroblastoma, tumora koji se najčeše razvija kod djece, kad je imala samo sedam godina.

Poslije hemoterapije, operacije i zračenja godinu dana se tumor bio povukao, ali su ljekari u septembru 2008. godine otkrili da se bolest proširila. Naredne četiri godine imala je različite tretmane, ali tumor se stalno vraćao i pojavljivao na drugim mjestima.

Kada joj je predložena transplantacija koštane srži, Talija je odlučila da odustane i da uživa u danima koji su joj preostali.
 
Urbana Chappa, koja je u 19. godini imala rak dojke ali je uspješno uspjela da ga prebrodi, kaže da je susret sa malom Talijom "bio nezaboravno iskustvo”.

Njih dvije su novom brendu dale ime "Bold Cheek” (ćelava mala), aludirajući na Thalijinu obrijanu glavu. Ni na snimcima koje je stavljala na YouTube ne nosi periku, jer, kako sama kaže, osjećala bi se "fake”, i "ne bih to bila ja”.