Sadržaj se učitava...

VIJESTI > SVIJET

30.03.2012. | PIŠE: TANJUG

Jedan Palestinac ubijen, na desetine ranjenih (FOTO + VIDEO)

Jedan Palestinac je ubijen na graničnom prelazu Erez između pojasa Gaze i Izraela tokom protesta povodom Dana zemlje, dok ih je na desetine ranjeno i uhapšeno na Zapadnoj obali i u Izraelu, saopštio je izraelski vojni portparol.Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters

Dvadesetogodišnja žrtva se navodno približila graničnoj ogradi, a osmero ih je ranjeno, jer nisu odgovorili na pozive vojnika da stanu. Još jedan palestinski demonstrant zadobio je teže povrede na Zapadnoj obali, kada je pogođen u glavu kanistrom za suzavac.

Oko 250 Palestinaca okupilo se na vojnom putu Kalandija kraj Jerusalima. Oni su bacali kamenice na vojnike i palili gume, a vojnici su ih rastjerivali suzavcem. Protesti su se nastavili i uveče.

Demonstriralo se i u susjednom Jordanu, gdje se okupilo čak 14.000 demonstranata nedaleko od graničnog prijelaza, Mosta Alenbi. Oni nisu došli u kontakt s izraelskim vojnicima stacioniranim u tom području. U Libanu se okupilo oko 5.000 ljudi oko jedne tvrđave. Mnogi od njih su došli autobusima iz izbjegličkih logora širom Libana. Ove godine nije bilo incidenata na Golanskoj visiji, kako procjenjuju izraelski obavještajci. Brigadni general Joav Mordehaj, vojni portporol izjavio je da je razlog tome što je predsjednik Assad zauzet drugim stvarima ovih dana.


Protesti su organizovani i u Izraelu povodom sjećanja na demonstracije iz 1976. godine, kada je ubijeno šestoro izraelskih Arapa koji su se bunili zbog eksproprijacije zemlje. Ove godine protest je nazvan Globalan marš u Jeruzalim, a protestovalo se protiv "politike i prakse rasističke cionističke države".

"Za 44 godine politika kolonijalizma, koja je produžila okupaciju, bila je glavni izvor nasilja u regionu i najveća prijetnja dvodržavnom rješenju", rekao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat.