Sadržaj se učitava...

VIJESTI > SVIJET

07.02.2013. | PIŠE: Oslobođenje PORTAL

Kineskinja silovana u indijskoj prijestonici

Kineska ambasada u Indiji u četvrtak je potvrdila da je jedna Kineskinja silovana u indijskoj prijestonici u ovoj sedmici.O silovanjima se svakodnevno izvještava u Indiji

Kineska ambasada ostvarila je kontakt s indijskom policijom i indijskim ministarstvom vanjskih poslova nakon izvještaja lokalnih medija da je Indijac silovao Kineskinju u indijskoj prijestonici u ovoj sedmici, saopćili su izvori iz ambasade, prenosi Xinhua.

Kineska ambasada izrazila je šokiranost i bijes zbog incidenta, tvrdeći da se sigurnost kineskih državljana nikada ne treba ugrožavati.  

Ambasada je zatražila od indijske vlade da se ozbiljno pozabavi tim incidentom i da poduzme sve praktične mjere na zaštiti kineskih građana u Indiji i spriječi da se slični incidenti ikada dese u budućnosti.

Indijska policija saopćila je da je uhapsila osumnjičenog i da prikuplja dokaze prije nego što ga pošalje pred sud.

Kineska ambasada u Indiji također je zatražila od kineskih građana u Indiji, a posebno žena, da budu krajnje pripravne prema ličnoj sigurnosti, da izbjegavaju da sami idu kućama, zaobilaze nesigurna mjesta i prijave policiji i kineskoj ambasadi svaku neuobičajenu situaciju u kojoj se zateknu.  

Indija je poznata po brojnim silovanjima žena a New Delhi je nazvan "svjetskom prijestonicim silovanja".

Dvadesettrogodišnja Indijka je preminula nakon što je brutalno silovana od šestorice huligana u autobusu u pokretu u New Delhiju u decembru  prošle godine.

Štaviše, o silovanjima se svakodnevno izvještava u Indiji.