Sadržaj se učitava...

VIJESTI > SVIJET

05.05.2013. | PIŠE: ANADOLIJA

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije: Izraelski napadi su objava rata

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije Faysal Al-Mikdad izjavio je da je današnji izraelski zračni napad na vojno-istraživački centar u Damasku u Siriji, "objava rata".Foto: Reuters

Govoreći za CNN, on je naveo da je Izrael izvršio dva zračna napada na Siriju, te kazao da su ti napadi "pokazatelj savezništva Izraela i terorista". Mikdad je istakao da će Sirija uzvratiti napad kada bude htjela.

Prema vijestima državnih agencija i televizija Sirije, Izrael je napao vojno-istraživački centar na sjeverozapadu Damaska u području Al-Hame. U saopćenju izraelske vojske navodi se da "izraelska vojska neće dati nijedan komentar" na sirijske vijesti, te da oni "niti odbijaju, niti prihvataju" te navode.

Izrael je i prekjučer izvršio zračni napad na Siriju.

I iranske vlasti osudile su izraelske zračne napade na Siriju. Iranski ministar vanjskih poslova Ahmed Vahidi poručio je kako će ovakvi napadi "ojačati anticionističke pokrete", zbog čega će, kako je kazao, "cionistički režim brže propasti".

Irački šiitski vjerski vođa Muqtada al-Sadr izjavio je da Sirija treba uzvratiti na napad Izraela.

U saoštenju pokreta Sadr piše da je šiitski lider Al-Sadr, vezano za posljednji napad Izraela, rekao da Sirija mora zaštiti svoj ugled te da zbog toga vlada mora uzvratiti na napad Izraela i da "niko nema pravo da to spriječi".

S druge strane, agencija Anadolija saznaje da je ministar vanjskih poslova Libana Adnan Mansur izdao naredbu stalnom predstavniku Libana u Ujedinjenim narodima Nevafu Selamu da Vijeću sigurnosti UN-a podnese žalbu protiv Izraela "zbog kršenja libanskog suvereniteta".

Libanski zvaničnici tvrde da izraelski avioni često lete kroz libanski zračni prostor te da lete veoma nisko iznad naseljenih područja njihove zemlje.

Sirijske vlasti također su osudile ovaj napad poslavši pismo Ujedinjenim nacijama (UN) i Vijeću sigurnosti UN-a. U pismu se navodi da "napadi Izraela imaju za cilj pružiti vojnu podršku teroristima", da je u napadima smrtno stradalo i povrijeđen veliki broj ljudi, te da je uzrokovana velika materijalna šteta.