Sadržaj se učitava...

VIJESTI > SVIJET

03.06.2013. | PIŠE: Oslobođenje PORTAL

Žestoki sukobi u Istanbulu: Policija štitila ured premijera Erdogana

U jednom od najgorih nasilja otkako su nemiri u Turskoj izbili prije tri dana, sinoć su se demonstranti žestoko sukobili s policijom u istanbulskoj četvrti Besiktas.Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Džamije, trgovine i univerziteti pretvoreni su u improvizirane bolnice u kojima se zbrinjavaju povrijeđeni.

Demonstranti su od betonskih ploča sa ulica napravili barikade, dok je policija odgovorila suzavcem i vodenim topovima, prenosi BBC.

Protesti su počeli uslijed nezadovoljstva rekonstrukcijskim zahvatima u Gezi parku na istanbulskom trgu Taksim i proširili su se na više gradova u zemlji. Dužnosnici kažu kako je više od 1.700 ljudi uhićeno tokom protesta u 67 gradova, iako su mnogi pušteni.

Kasno u nedjelju, Bijela kuća je izdala saopćenje u kojem navodi da sve strane trebaju "smiriti situaciju", te ponovila da su mirne demonstracije "dio demokratskog izražavanja".

SAD su ranije kritizikovale tursku policiju zbog njihovog  početnog odgovora na proteste.

Prema navodima Udruženja turskih doktora, 484 demonstranata je od petka zatražilo pomoć u bolnicama u Istanbulu.

U neposrednoj blizini policija se također borili da zaštiti ured premijera Recep Tayyip Erdogan, koji je postao jedna od meta protestanata, javlja dopisnik BBC-ja.

Snage sigurnosti su zatvorile cesta u okolini premijerovog ureda u nastojanju da odbiju demonstrante i vrate ih nazad.

Nemiri su također zabilježeni i u glavnom gradu, Ankari, dok su protesti zabilježeni i u desecima ostalih gradova širom zemlje.

Policija je pretresla i jedan trgovački kompleks u središtu Ankare, za koji se vjerovalo da je sklonište protestanata, javila je agencija Reuters.