loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Intervjui
Adam Šukalo: Strah je Dodikova karta
još 25 min. čitanja
četvrtak
12. Oktobar 2017.

Adam Šukalo: Strah je Dodikova karta

0:30
U dvije godine priče o istragama brojnih afera u Tužilaštvu BiH SNSD samo ima razloga za zadovoljstvo, kaže narodni poslanik PDP-a
Adam Šukalo: Strah je Dodikova karta
Vlast za spašavanje fotelja koristi i presudu Oriću

Kao poslanici Saveza za promjene praktično smo bili optuženi za državni udar, a u Tužilaštvu je konstatovano da tu nema nikakvog procesa i bilo kakvih prijava od MUP-a RS-a

Dodik je potvrdio ono što svi znamo, da su u Republici Srpskoj i izvršna i zakonodavna i sudska vlast pod njegovom kontrolom

Jesu li skupštine naroda pravi nastavak borbe Saveza za promjene protiv režima RS-a nakon prošlogodišnjih protesta i prigovora da su i mladi iz ReStarta aktivniji od opozicije?

- U svakom slučaju, skupštine naroda su dobar primjer kako mi treba da objasnimo građanima Republike Srpske šta se to dešava u entitetu i na političkoj sceni, te kakvi su nam planovi, šta je budućnost u RS-u. One ne mogu škoditi, ali to nije dovoljno da dođe do promjena u Republici Srpskoj.

Vjera u budućnost

 

Neophodno je da opozicija zauzme jasan stav i strategiju kako će nastupiti na opštim izborima i da li će uopšte izaći na njih, s obzirom na to da vladajući režim u RS-u kontroliše sve javne resurse, pa su se izbori sveli na puku formalnost, jer oni kroz resurse kupuju podršku i sebi produžuju vladavinu.

Mi moramo dati odgovor na sva ta pitanja, a skupštine naroda su samo dobar vid komunikacije sa građanima.

Mogu li posljednji Dodikovi pozivi na jedinstvo prikriti činjenicu da je u budžetu Vlade RS-a stvoren minus veći od 100 miliona KM, te da je ista vlast ostala bez kontrole u vidu Službe za reviziju?

- Ako opozicija bude naivna, kao prošli put, sigurno je da će prihvatiti taj mamac ili udicu od Milorada Dodika. Već sam spominjao tu tezu, koja glasi da je posljednja linija kriminala uvijek nacionalizam. Tako da će Milorad Dodik pokušavati da odigra ponovo na tu kartu i da ponovo nekim referendumima, pričom o odnosu državnog i entitetskih nivoa vlasti, nameće temu straha. Mi na taj strah koji on želi ponuditi građanima Republike Srpske kako bi spasio svoju političku fotelju moramo odgovoriti ogromnom vjerom u budućnost naše djece i zemlje.

Sudovi progone građane koji nisu imali novca da plate pretplatu RTRS-u, a u isto vrijeme SNSD poziva na održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, tražeći podršku opozicije. Zbog čega se to radi ako već ni državno Tužilaštvo ne želi privesti kraju nijednu od afera u koju su uključeni članovi SNSD-a i njima odani ljudi?

- Upravo iz tog razloga SNSD i Milorad Dodik već dvije godine u RS-u nisu željeli da pokrenu pitanje referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH. Kao što vidite, protekle su dvije godine, a oni imaju razloga samo za zadovoljstvo u aspektu priče o brojnim aferama i procesima za privredni kriminalitet i korupciju u RS-u, ali i na nivou Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga, oni to pitanje nisu ni potezali. Presuda Naseru Oriću jeste skandalozna, ali će je vlast samo pokušati iskoristiti da bi sebe spašavala. Naravno da su oni sami odgovorni za takvu presudu, jer u tim procesima nisu dovoljno angažovali institucije RS-a, osigurali neoborive dokaze i to je poražavajuće.

Je li predsjednik RS-a priznanjem da je on pozvao policiju da se obračuna sa poslanicima Saveza za promjene u NSRS-u pokušao spasiti predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića ili je u pitanju neka druga pozadina priče?

- On je, ustvari, rekao ono što mi svi znamo. Pokušavali smo sve vrijeme da tu priču dovedemo do kraja, dobili smo odgovore od Čubrilovića u kojima je on rekao da nije pozvao policiju. Ja sam bio u posebnom odjeljenju Tužilaštva, nadležnom za sprovođenje tih istraga o dešavanjima u Narodnoj skupštini, pošto smo praktično bili optuženi za državni udar, gdje je konstatovano da tu nema nikakvog procesa i bilo kakvih prijava od MUP-a.

image
Šukalo sa liderom NDP-a Draganom Čavićem

U jednu rečenicu stale su sve laži i prevare Milorada Dodika, a on je sam potvrdio ono što znamo, da su u Republici Srpskoj i izvršna i zakonodavna i sudska vlast pod njegovom kontrolom. Dok god je tako, on će se bahatiti, a narod i sam entitet će i dalje propadati, odnosno biće nas sve manje ovdje. Zato on mora da ode, da bi nas bilo više, odnosno da bi bilo više djece u Republici Srpskoj.

Nakon sastanka predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH održanog u Banjoj Luci, kao najveći problemi u državi naglašeni su akcize na gorivo i Izborni zakon BiH. Jesu li to, po Vama, pitanja nakon čijeg rješavanja bi nam sutra svima bilo bolje?

- Svakako da nisu. Ovoj vlasti u Republici Srpskoj, ali i gospodinu Čoviću, potrebna je samo nova količina sredstava koje će oni po uhodanom metodu sistemske korupcije izvlačiti, kako u privatne ruke, tako i u partijske strukture, da bi sljedeće godine, pod uslovima koje su oni zacrtali, ponovo nastavili vladati.

Hijene na sceni

 

Ako to dopustimo, ovdje ne samo da neće biti budućnosti u Republici Srpskoj, neće je biti u cijeloj Bosni i Hercegovini, zato što će njen najvitalniji dio, ljudi koji treba da rade u privrednom sistemu, u stvaranju novih radnih mjesta i novih vrijednosti, odlaziti u zemlje Zapada ili bilo gdje drugo, gdje porodici mogu osigurati egzistenciju, jer to očigledno sa ovakvim liderima ovdje ne mogu učiniti. Zato sam isključivo protiv dizanja akciza, jer su Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović doveli Bosnu i Hercegovinu u najgori stadijum od Daytona do danas.

Čini se kako nezadovoljstvo u DNS-u tinja još kako je u Narodnoj skupštini RS-a propao pokušaj prodaje Ljubije. Može li Marko Pavić okrenuti ploču u 2018. i treba li on Savezu za promjene?

- Ja mislim da se to neće desiti, da on okrene leđa Dodiku. DNS i još neke partije odlično profitiraju na vječitom sukobu SNSD-a i opozicije. Ako ovu političku scenu, uslovno rečeno, pretvorimo u neko životinjsko carstvo, DNS i slične partije se ponašaju kao hijene, jer su u svakom sukobu tražili neku novu poziciju za sebe. Njih apsolutno ne interesuje Republika Srpska, život i standard njenih građana, njih samo interesuju pozicije i poslovi iz kojih izvlače javni novac, kako bi sebi osigurali udoban život, luksuz i pare kojima će kupiti glasove na izborima. Prema tome, ne želim uopšte da kalkulišem time da DNS može biti partija koja bi mogla donijeti promjene RS-u. Možda mogu donijeti promjenu vlasti, ali ne i politike, jer bi svoj obrazac primijenili i na opoziciju, kada bismo od njih zavisili.