loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Intervjui
Draženka Subašić: Taoci smo igara na sreću
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
16. April 2018.

Draženka Subašić: Taoci smo igara na sreću

0:30
Stranke ljevice su naučile lekciju i mi građane pred izbore nećemo zastrašivati, već nuditi programe, kaže delegatkinja Doma naroda FBiH iz SDP-a
Draženka Subašić: Taoci smo igara na sreću
Djecu pripremamo za samostalan život / Muhamed Tunović

Trebamo biti svjesni da se ponovo zvecka oružjem i da rastu nacionalne tenzije iz razloga da se prikriju problemi u kojima se nalazi naše društvo

Draženka Subašić, delegatkinja federalnog Doma naroda i odnedavno članica SDP-a BiH, u intervjuu za Oslobođenje kaže da je svima jasno kako je vladajućoj koaliciji bilo bitno da donese budžet i da se “zaključa radnja”.

- Na samom početku mandata postali smo taoci donošenja zakonskih rješenja koja regulišu oblast igara na sreću i zbog tog zakona mnogi suštinski zakoni još stoje u ladicama, poput zakona o šumama, onog koji bi regulisao status naših građana oštećenih podizanjem kredita u švicarskim francima i drugi. Nova kriza sada je vezana za donošenje Izbornog zakona i sada smo taoci nacionalne retorike. Poruka koju nam ova situacija šalje je da nas je nacionalna retorika dovela doslovno do potpune nefunkcionalnosti države, gdje se nismo u stanju maknuti od kladionica na početku mandata, pa do ovog momenta gdje se sva druga zakonska rješenja prelamaju preko Izbornog zakona. Vladajuća koalicija komunicira putem otvorenih pisama i medija, a nema kapaciteta da u institucijama vlasti razgovara, dogovara i usaglasi se po bilo kojim pitanjima, ističe Subašić.

Dom naroda PFBiH nije zasjedao dugo, a delegati su naplatili pola miliona maraka za dvomjesečni nerad. Vaš komentar.

- U ovom mandatu Dom je imao 22 redovne i 17 vanrednih sjednica. U principu, svima nam je sad jasno da je vladajućoj koaliciji bitno da donese budžet i da se “zaključa radnja”. Zadnja redovna sjednica je bila 12. decembra prošle godine, dok je posljednja vanredna bila 22. januara. Već ulazimo u drugu polovicu aprila i imamo naznake da bi se mogla održati jedna sjednica do kraja mjeseca. Nismo sigurni da li će uopšte biti moguće usvojiti dnevni red, jer je sad više nego jasno da trenutno vladajuća koalicija nema većinu.

Prividno funkcionisanje

Sam predloženi dnevni red na novoj, opet vanrednoj sjednici, nazvala bih više tehničkim nego suštinskim, a upravo da se pokaže prividnost funkcionisanja federalnog nivoa vlasti u državi. Poražavajuće je da se na dnevnom redu ne nalaze zakoni koji su vezani za pitanja boraca, iako se imalo dovoljno vremena da se vrlo jasni zahtjevi boraca razmotre i iznađu rješenja za njih.

Ima li ljevica snage da dobije izbore?

- Trenutno je najbitnije da se građanima ponudi kvalitetan program onoga što će ljevica da implementira kada osvoji vlast u oktobru 2018. godine. Trebamo biti svjesni situacije gdje se ponovo zvecka oružjem, gdje ponovo rastu nacionalne tenzije, a iz razloga da se prikriju svi problemi u kojima se nalazimo kao društvo, kako u ekonomskom smislu, tako i u drugim oblastima. Smatram da se nalazimo u situaciji da nam je obrazovanje zapostavljeno iz razloga što su kriteriji za prijem đaka u srednje škole i na fakultete pali, gdje imamo poplavu privatnih univerziteta koji na neki način degradiraju znanje. Kultura, koja bi trebala da bude obilježje jednog društva je zapostavljena, a gaje se neke druge vrijednosti koje nas vraćaju nazad. SDPBiH je izašao sa programom koji će biti promoviran u narednom periodu, a koji će građanima ponuditi, prije svega, socijalnu pravdu, koji će im ponuditi rješenja za unapređenje obrazovanog sistema koji će im ponuditi mogućnost da se u ovoj zemlji radi i živi.

image
Subašić: Jasno je da na nivou FBiH nema većine

U inostranstvo nam odlaze već i ljudi koji su situirani, koji imaju dobre poslove, jer jednostavno ne mogu više da nađu prostora da žive u ovakvom društvu, u kojem su vrijednosti u potpunosti poremećene. Ljevica se mora vratiti svojim vrijednostima socijaldemokratije i socijalne pravde. Mislim da se to dešava i da će građani to prepoznati. U narednom periodu od SDP-a BiH ćete slušati o ekonomiji, o obrazovanju, o jednakim pravima na zdravstvenu zaštitu u cijeloj Federaciji BiH. Možda ćemo biti nezanimljivi javnosti, jer ne plašimo građane, nego pričamo o životu, ali to smo mi. Mi nudimo poštovanje, toleranciju i dogovor, a ne zastrašivanje.

U slučaju da ne bude zajedničkog nastupa na izborima stranaka ljevice, da li bi imala smisla postizborna koalicija?

- Mislim da je bitnije zajedništvo poslije, da su sve partije koje čine ljevicu, a to su SDP, DF, Naša stranka i druge stranke koje su možda bliže centru, naučile lekciju da moraju ostati dosljedne svojim vrijednostima i da se ne mogu praviti kompromisi kada je u pitanju koaliranje sa nacionalnim strankama, jer se pokazalo da je nemoguće spojiti te dvije vrijednosti i napraviti koncept koji će biti funkcionalan. Ne možete biti u koaliciji s nekim s kim nemate zajedničke poglede na suštinske društvene probleme. Upravo je ta postizborna koalicija daleko bitnija nego ono što će se dešavati do izbora. Naravno, organi stranaka će odlučiti da li će i na kojim nivoima vlasti ići u zajedničke liste, na kojim nivoima će ići samostalno. Što ujedinjenija ljevica u predizbornom periodu sigurno će polučiti i bolji izborni rezultat, to je ono što građani očekuju od nas i SDPBiH sigurno će biti faktor koji će biti dio rješenja, a nikako problema.

Na čelu ste JU Dom-porodica Zenica, ustanove koja, osim što se brine o djeci bez adekvatnog roditeljskog staranja, pomaže im i kada postanu punoljetni da se pripreme za samostalni život.

- Mi nastojimo da djecu pripremimo za izlazak iz ove ustanove, da mogu samostalno živjeti i to pokušavamo kroz servis koji se zove “Život u zajednici”, gdje djeca prije nego što će napustiti dom, imaju priliku da žive u stanu, da se na taj način uče životu sa komšijama, plaćaju režije, da uče kuhati, da nastave školovanje na nekom od fakulteta i na taj način da osjete taj život u zajednici. Drugi servis “Mali porodični dom” omogućuje da djeca žive u prirodnijem okruženju nego što je sama ustanova, jer je to jedna velika porodica u kojoj je smješteno jedanaestero djece, gdje oni tu žive u jednom zeničkom naselju, imaju interakciju sa komšijama, sa svojim drugovima iz škole i pokušavaju da se pripreme ili za nastavak studiranja ili pronalazak posla i izlazak iz doma.

Prvo radno iskustvo

Kao ustanova, s obzirom na to da se bavimo socijalnom zaštitom, imamo posebnu odgovornost da se na neki način i dalje brinemo o našim štićenicima. U protekloj godini sam zahvaljujući programu Federalnog fonda za zapošljavanje uspjela pružiti priliku za troje naših štićenika koji su izašli iz doma da svoje prvo radno iskustvo upravo steknu u ovoj ustanovi. I ubuduće ćemo nastojati da u skladu sa našim finansijskim mogućnostima i eventualnim programima poticaja zapošljavanja uradimo slične stvari.

Teško je povjerovati da jedan političar bez naknade obavlja neki posao.

- Iskreno, osjećam obavezu, s obzirom na to da obavljam funkciju dopredsjedavajuće u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i delegat sam u Domu naroda federalnog Parlamenta, imam dobra primanja po tom osnovu, a istovremeno, nažalost, i mnogo slobodnog vremena, da na neki način vratim to svojoj lokalnoj zajednici kroz to što ću obavljati posao direktorice ustanove koja je socijalnog karaktera bez naknade, za ovu godinu koliko će se preklapati moj mandat.