loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Intervjui
Milorad Dodik: Tek ulazim u najbolje godine za politiku
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
23. April 2018.

Milorad Dodik: Tek ulazim u najbolje godine za politiku

0:30
Predsjednik RS-a i lider SNSD-a u razgovoru za Oslobođenje i Dane govori kuda ide Bosna i Hercegovina, a kuda Srbija, gdje je tu Kosovo, objašnjava zašto je EU i njegov cilj i kaže da mu aktiviranje MAP-a za BiH ne smeta: ovo je zapravo početak jednosatnog intervjua, ostatak u Danima
Milorad Dodik: Tek ulazim u najbolje godine za politiku
Imaju agencije koje se trebaju baviti nestalim papirom

Neke stvari koje su u prošlosti izuzete od nižih nivoa vlasti i prenesene na nivo BiH treba preispitati, neke koje treba da budu na nivou BiH, a nisu, treba i o njima razgovarati

Predsjedništvo BiH jeste donijelo odluku vezanu za proces pridruživanja NATO-savezu koji se zove MAP. I u tom pogledu jeste i naš stav bio da nemamo nikakav problem s tom odlukom

Gotovo svaka njegova izjava danima je top-tema domaćih ali i medija u regionu, pa ipak predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a uvijek ima reći nešto novo, da ne kažem drugačije. Godina je predizborna, njegova kandidatura za srpskog člana Predsjedništva BiH prva lansirana i iako smo na početku razgovora pričali o njegovim motivima, ali i onom što bi učinio ako bude izabran, negdje pred kraj sam čula da organi SNSD-a još uvijek nisu donijeli odluke i da je daleko 16. juli, kada se predaju kandidature.

No, to nije jedini razlog zbog čega Oslobođenje objavljuje tek manji dio intervjua koji je trajao duže od sat. Vjerni svojim principima, razgovor s Miloradom Dodikom donosimo u cijelosti, nastavak priče rezerviran je za Intervju Dana koji će najnoviji broj na kioscima diljem BiH imati do kraja sedmice i gdje Dodik govori o Vučiću, Erdoganu, Rusima, crnoj listi SAD-a, Vukoti Govedarici, Savezu za promjene, Izetbegoviću, Čoviću, Lagumdžiji, Tihiću...

A kako to obično biva, krećemo od najaktuelnijih polemika u koje svakako spada odbijanje SNSD-a da se uvedu skeneri na birališta i svaka rasprava o tri i po tone papira za koje Centralna izborna komisija BiH nikako da se odluči jesu li zagubljeni ili ne. I svakako o potpisu Nebojše Radmanovića, nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH i još uvijek aktivnog člana SNSD-a, na integraciju naše zemlje u NATO-savez.

Najavili ste kandidaturu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine?

- Ja sam primarno zainteresovan za razvoj Republike Srpske i mi smo ovdje učinili sve što smo mogli da to podignemo. U posljednje vrijeme smo vidjeli da je mnogo stvari zaustavljeno na nivou BiH i ja želim da u Predsjedništvu omogućim lakše procedure i lakše dogovore za sve u BiH, da ne može zajednički nivo da blokira u RS-u bilo šta i da u tom pogledu popravim situaciju. Mislim da je rješenje jednostavno, da niko nikoga ne spori, niko nikome ne sprečava bilo šta i da svi jedni druge pomažu. Ja vjerujem da se samo na taj način mogu nekako resetovati odnosi i da pokušaji koje smo vidjeli u posljednje tri-četiri godine jačanja zajedničkih institucija nisu u duhu Dejtonskog sporazuma niti u našem interesu.

Skeneri i CIK

Želim da se provode Ustav i Dejtonski sporazum onako kako je napisano. Iz tih sam razloga prvenstveno najavio kandidaturu, mada postoje i neki drugi, partijski razlozi: ja sam predsjednik SNSD-a i prirodno je da najjača politička partija treba da ima kandidate za individualna mjesta. Poznato je da ja ne mogu da obnovim mandat za predsjednika Republike Srpske zato što sam bio već dva puta, a da bi se pojačala snaga SNSD-a na izborima, važno je da predsjednik bude kandidovan na jednoj individualnoj funkciji. S druge strane, samo Predsjedništvo po ovlaštenjima možda ne iziskuje najvažnije političke ličnosti iz RS-a, ali svjestan sam i prednosti i svih drugih stvari.

S kim biste, ako pobijedite, voljeli biti u Predsjedništvu?

- Bošnjački narod će birati svog člana Predsjedništva, Hrvati svoga, kao i Srbi svoga. Ja bih želio da to bude ekipa koja može da uspostavi ove principe da niko nikom ne smeta, niko nikog ne osporava i da pokušamo da napravimo jedan program za BiH koji se sastoji od nekoliko tačaka, a prva bi bila odbaciti bilo kakav intervencionizam u BiH, druga je napraviti program ekonomskih mjera zaštite naše domaće proizvodnje, treća - uspostaviti jedan sasvim novi investicioni ciklus i ući u unutrašnje razgovore o provođenju Dejtonskog sporazuma.

image
Nećemo ni s Rusima / EPA

Neke stvari koje su u prošlosti izuzete od nižih nivoa vlasti i prenesene na nivo BiH treba preispitati, neke koje treba da budu na nivou BiH a nisu, treba i o njima razgovarati, a svakako je četvrta stavka rasprava vezana za ukupno funkcionisanje političkog sistema.

Jeste li razmišljali: šta bi bio Vaš doprinos putu BiH ka EU?

- Ja bih volio da BiH prije nego što ja uđem u Predsjedništvo postane kandidat. Radeći ovdje, bio sam često u prilici da iz Programa pridruživanja rješavam mnoga teška pitanja. Naša orijentacija ka evropskom putu nije upitna, mislim i da je stvoren odličan osnov, mehanizam koordinacije, i taj mehanizam treba da zaživi u svim svojim suštinskim stvarima, kao mjesto dogovora koje će onemogućiti bilo kakav zastoj. EU je i moj cilj.

Je li Predsjedništvo BiH vrhunac Vaše političke karijere?

- Ne. Ja tek ulazim u najbolje godine za politiku.

Koliko Vam je godina?

- 59.

Prije koji dan je RTRS objavio da imate 150.000 glasova više od Mladena Ivanića. Ko je proveo to istraživanje?

- RTRS je prenio naše saopštenje. To je radila agencija ovlaštena za to. Nije pristojno da kažem koja.

Ako nije pristojno, onda mi recite zašto je SNSD - kad ste već toliko uvjereni u pobjedu - u samo dva dana spriječio uvođenje skenera na birališta i raspravu o tonama papira nestalih iz CIK-a? Čega se bojite?

- Možda bih i ja da sam na vašem mjestu postavljao takva pitanja. Ali, skeneri su zakonski neprovodivi i to ne može da se sprovede do ovih izbora. Došli bismo u situaciju ili da odgodimo izbore ili oni ne bi bili provedeni u skladu sa zakonom. Svi relevantni pokazatelji govore o tome da je to i namjera određenih krugova. U principu, niko ne može da bude protiv toga, ali isto tako treba reći da mnoge zemlje koje su imale taj sistem sada se vraćaju na stari. Dalje, znamo mi kako se softverski uređuje čitanje tih podataka i onaj ko bi dostavio softver - a neki se već nude da ga doniraju - može da kreira izbore kako hoće. To su sve razlozi koji se nama čine racionalni. Kako ćemo u neko zabito selo koje je glasačko mjesto dovesti i obučiti ljude, kako ćemo obezbijediti da nema prekida struje? Svako glasačko mjesto bi moralo imati poseban agregat, za ne daj Bože. A šta ako nestane struje dva sata? Mnogo je toga nejasno. Ja razumijem da je to neki populistički pristup, ali to unosi više neizvjesnosti i više pretpostavki za lopovluk nego što je moguće sve ovo što smo do sada u propustima evidentirali. Sama činjenica da biste softverski mogli da kreirate podatke govori zašto nemamo povjerenja u one koji bi to radili, pogotovo ne u strance koji se nude. Mi želimo izbore 7. oktobra, a ovaj zakon bi ih samo spriječio.

Nebojšin potpis

Što se tiče tog nekog papira, ja nemam pojma o čemu je riječ. I ne zanima me.

Riječ je o tri i po tone.

- Što bi me to zanimalo? Imaju istražni organi, imaju agencije koje su hiperaktivne, neka se one time bave i neka to završe (SIPA je već poduzela određene aktivnosti i predistražne radnje su u toku, op. aut.), to uopšte nije političko pitanje. Nestanak je svakako konkretna radnja. Pustite vi što je to bilo u Parlamentu, on je ionako predimenzioniran.

Šta ćemo s NATO-om? Nebojša Radmanović je potpisao, a vi sad mijenjate stavove.

- Ništa nije promijenjeno, ali da znate, šta god ja sad vama kažem, vi ćete meni isto pitanje postaviti za pet godina. Dakle, Predsjedništvo BiH jeste donijelo odluku vezanu za proces pridruživanja NATO-savezu koji se zove MAP. I u tom pogledu jeste i naš stav bio da nemamo nikakav problem s MAP-om i da se ta odluka donese na nivou Predsjedništva. Ali to je MAP. Tako i treba to tumačiti. Nebojša je tad bio predsjedavajući i jeste stavio potpis. Ali onda se NATO upleo ovdje i rekao da tek možemo aktivirati MAP kada se riješi pitanje neke imovine koja je isforsirana od strane krugova iz Sarajeva. Mi ni tad to nismo osporavali, ali smo onda vidjeli direktno miješanje NATO-a po tom pitanju i direktno davanje stavova o tome. Prema tome, mogu čak i aktivirati MAP, meni to ne smeta, ali neće dobiti imovinu koju traže. Kada dođe NATO, mi smo rekli da smo vojno neutralni, nećemo donijeti odluku ni za savez vojni neki s Rusima niti s NATO-om iz niza razloga.