loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Kolumne
Gordana, gora i od Gorana
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
4. Septembar 2017.

Gordana, gora i od Gorana

0:30
Sa lažnim optužbama i krivotvorinom u ruci v.d. glavna tužiteljica je proglasila i glavnog krivca, ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića
Gordana, gora i od Gorana
Vildana Selimbegović

Kada je, onomad, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine svojim bijelim dimom obznanilo da će suspendiranog Gorana Salihovića na mjestu glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH zamijeniti vršiteljica dužnosti Gordana Tadić, novinarima nije preostalo ništa drugo do da se dohvate Google pretraživača: niko naime nikad nije ni čuo da postoji, a kamoli da je šta postigla u praksi. Optimisti, u koje i sebe ubrajam, smatrali su da (konačno) ima priliku da nešto uradi i nažalost nismo pogriješili. Izabrana v.d. odmah se pobrinula da suprugu obezbijedi bonus: kladionica kojoj izdaje prostor u kući dobila je policijsko obezbjeđenje. Ako je do tada tužiteljica Tadić imala samo rodbinske veze sa HDZ-om BiH sa titulom v.d. - ispostavilo se - naglo je uznapredovala: kojekakva obavještajna familija počela je javno da se hvali kako će samozatajna drugarica Ružice Jukić o(p)stati cijeli mandat, a Milorad Dodik da likuje - sve istrage izvučene iz Salihovićevih ladica dobiće i konačnu odbijenicu. Dotle će, je li, da traju.

E upravo se na toj omiljenoj tužiteljskoj frazi - istraga je u toku - okliznula v.d. lično. Išetala je prošle sedmice pred javnost ne krijući da se njezino poimanje angažmana Tužiteljstva BiH značajno razlikuje od osnovnih funkcija ustanove na čijem je čelu. V.d. Gordana nije novinarima ponudila nikakvu spektakularnu akciju, nije Tužiteljstvo pod njezinom dirigentskom palicom uhapsilo nikakve trgovce oružjem, čak ni švercere tekstilom, nije povelo istragu protiv terorističke ćelije niti makar pljačkaša što im ni entitetska granica nije sveta pa samim tim zalutaju pod njezinu ingerenciju. Ne, v.d. glavna tužiteljica izašla je da optuži direktora SIPA BiH Pericu Stanića i direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića za koje je u najužem krugu vlastitih prijatelja ustanovila da slušaju njezine razgovore sa drugaricom joj iz VSTV-a Ružicom Jukić?! Njih su dvije, pohvalila se v.d, potvrdile autentičnost, što će reći prepoznale vlastitu priču, a prijavu je podnio redovni posjetitelj v.d. Gordane, izvjesni Josip Šimić, navodno novinar. Pa je v.d. svijetla obraza priznala da je krajnje posvećena vlastitoj misiji - obračunu sa državnim agencijama i sigurnosnim službama. To što se njezina misija - gle čuda - podudarila sa misijom Milorada Dodika, koji Tužiteljstvu BiH obećava kraj već godinama, nije ni spomenula, baš kao ni - gle još većeg čuda - višemjesečnu akciju združenih političkih snaga SNSD-a i HDZ-a BiH da se obračunaju upravo sa tim državnim agencijama. SIPA i OSA su cijelo ljeto omiljena meta: Nikola Špirić je zato i zapisnik parlamentarne komisije krivotvorio.

Krivicu je v.d. poduprla također krivotvorinom, falsificiranim dokumentom koji je bez trunke stida bacila na sto iako je imala sve tužiteljske mogućnosti provjere da u rukama drži isfabricirano smeće. Toga se ni njezin prethodnik nije dosjetio. Sa lažnim optužbama i krivotvorinom u ruci v.d. glavna tužiteljica je proglasila i glavnog krivca, ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da bi odaslala poruku - mirno spavajte, optužnica će biti, gonićemo sve one koji od nas traže da radimo svoj posao! Kad se suočila sa vlastitim grijehom, jer su i SIPA i OSA promptno reagirale brutalnom istinom da ni v.d. ni njezina drugarica iz VSTV-a nisu bezbjednosno interesantne, v.d. se bacila na saniranje štete: tako smo iz Tužiteljstva BiH doznali da je održan sastanak sa zamjenicima direktora sigurnosnih agencija na kome je dogovoreno da se rasvijetle sve okolnosti, smire tenzije i javnost blagovremeno obavijesti. U prevodu, ujeo vuk magarca. A VSTV je još požurio da se uključi: već ove sedmice potpredsjednica Jukić će podnijeti izvještaj - Stanje i aktuelni napadi na pravosuđe?!

Ima li kraja? Do kada ćemo umjesto rezultata rada pravosuđa slušati opravdanja za nerad garnirana tobožnjim napadima na nezavisnost političkih poslušnika uhljebljenih u pravosudnim institucijama? Jeste, istina je, i Salihović je imao slične ambicije da se obračuna sa svim onim koji su tražili da podnese raport i izvadi iz ladica slučajeve koje je brižljivo čuvao, imao je i on ambicija da hapsi i Stanića i Mehmedagića i Mektića - pokazali su to svojedobno transkripti razgovora koje je vodio sa svojim alter egom Hasanom Plehom - no valjda je zato, možda poučena i njegovim iskustvom v.d. odlučila da oformi trio. Koji će združenim snagama od kancelarije glavnog tužitelja napraviti office iz koga će kao na traci nastajati optužnice protiv Dragana Mektića, državnog ministra sigurnosti koji jednako podsjeća da su kriminal i korupcija pošasti bh. društva.

Dežurni prijavitelj Šimić, njegova osobna tužiteljica i našom državnom nesrećom v.d. glavna tužiteljica te potpredsjednica VSTV-a BiH krug su zatvorili i pravosuđe BiH srozali do samog dna. Umjesto borbe protiv kriminala i korupcije dobili smo obračune sa onima koji na tu borbu podsjećaju, umjesto Tužiteljstva BiH kao generatora te odsudne bitke dobili smo ostvarenje snova Milorada Dodika, kancelarijsku ispostavu političkih istomišljenika združenih na ideji da dirigiraju pravosuđem, umjesto važne karike pravosudnog sistema dobili smo lanac koji zveči nad glavama onih što vlastitim radom i angažmanom pokušavaju sačuvati obraz sigurnosnim agencijama države BiH. Upravo zato, ko god misli da se prošlosedmični skandal u režiji v.d. glavne tužiteljice može sanirati floskulama - istraga je u toku - ne samo da grdno griješi već je i saučesnik u masakru pravosuđa BiH. Svi oni koji v.d. glavnu tužiteljicu pravdaju ličnom i partijskom posvećenošću ambiciji da osvoji cijeli mandat, također su saučesnici. Ako je v.d. Gordana svjesno, dakle tendenciozno obznanila dokument za koji je mogla i morala znati da ne postoji, onda je ona gora i od Gorana. Jer je time pokazala ne samo da je spremna autoritet glavne državne tužiteljice staviti na tacnu političkih intriga već i da ne preza od obračuna sa institucijom na čijem je čelu. No, tim njezinim gestom, ovaj je skandal prestao biti stvar VSTV-a i postao bezbjednosno interesantan predmet. Koji zahtijeva istragu. U prvom redu v.d. a onda i cijelog trio fantastikusa.