loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Kolumne
Laž i manipulacija
još 25 min. čitanja
četvrtak
10. Avgust 2017.

Laž i manipulacija

0:30
Iako je davno ispunjen uslov, koji je sam definisao, Bakir Izetbegović nikako da podnese ostavku
Laž i manipulacija
Sinan Alić
Bio je ponedjeljak, 7. augusta 2017., večernji sati. Nakon što sam konzumirao dvije porcije dnevnika, prvo onog u produkciji BHT-a, a onda i federalnog, ošamućen od ljetne vrućine, šaltam tv-kanale ne bih li nabasao na nešto zanimljivo.

I nabasah na kanal Face to Face. Gost Centralnog dnevnika Senada Hadžifejzovića je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Gledam i nije mi jasno, na ekranu nema nikakve oznake, da li je riječ o nekoj reprizi ili se, pak, radi o tekućoj produkciji. Sve do trenutka kada Hadžifejzović upita Izetbegovića hoće li se podnijeti nova tužba protiv Srbije jer približava se rok za tu pravnu radnju, a to je 15. februar. Očigledno je riječ o TV materijalu sa početka ove ili kraja prošle godine.

Na stranu to što je ovaj razgovor pokazao dokle su naši političari spremni da idu, jer sve što je Izetbegović u razgovoru sa Hadžifejzovićem tvrdio (on se u taj proces neće miješati, konačnu odluku će donijeti agent BiH itd. itd. itd.) u vezi sa tužbom protiv Srbije, palo je u vodu onog trenutka kada je iz Haaga stigao hladan tuš. Tužba je odbijena. Izetbegović je obmanjivao javnost.

Istrpio sam tu ekvilibristiku člana Predsjedništva koji stalno, bez obzira na provokativna pitanja, insistira na rezultatima koje, kako veli, niko drugi, osim njega, ne vidi. Uzeo sam daljinski i prešaltao na drugi kanal nakon što je Izetbegović, ne trepnuvši, izjavio da će svako za koga sud utvrdi da je učinio kriminalnu radnju biti izbačen iz SDA ili će on, u suprotnom, podnijeti ostavku kao predsjednik te stranke. Odgovor je uslijedio na Hadžifejzovićevo insistiranje - šta stranka čini kada se hapse, isljeđuju i sudi njenim najvišim rukovodiocima.

Izetbegović je, ne trepnuvši, izgovorio laž. On dobro zna da u najvišem organu stranke sjedi čovjek koji je pravosnažno osuđen za kriminalne radnje dok je bio direktor Rudnika Banovići, a sada se njegovo ime, da li je to slučajnost, nalazi i na optužnici vezanoj za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju u Elektroprivredi BiH. Riječ je o Mirsadu Kukiću.

Upravo uz podršku stranke Kukić je zatvorsku kaznu izdržao radeći u Institutu za rudarska istraživanja u Tuzli. Nakon izdržane “kazne” njegov politički uspon je vrtoglav. Kriminal ga preporučio. Trenutno je u Predsjedništvu SDA. Dakle, jednom je već pravosnažno osuđen, a sada je jedan od optuženih za koruptivne radnje. Niti je Mirsad Kukić napustio SDA i, kao što rekoh, napredovao je, niti je Bakir Izetbegović podnio ostavku. Iako je sve to znao dok je Hadžifejzoviću ponavljao da će takvi morati iz stranke ili će on podnijeti ostavku, Izetbegović je svjesno lagao i obmanjivao javnost.

Tako se još jednom pokazalo da su laži i manipulacije temeljne odrednice bosanskohercegovačkog homo politikusa bez obzira na to čiji nacionalni dres nosi. I dok je lagao, Bakir Izetbegović nije ni pocrvenio. Kao što nije pocrvenio ni nakon laži i blamaže sa tužbom protiv Srbije. A u moralu je crvenilo na licu prvi znak spoznaje da je neko svjestan svojih propusta i da prihvata odgovornost za (ne)učinjeno.