loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Kolumne
(Ne)dokazani pravnici
još 25 min. čitanja
utorak
15. Maj 2018.

(Ne)dokazani pravnici

0:30
S obzirom na kandidate koji su se prijavili za mjesto glavnog državnog tužioca, ne mogu a da se ne radujem što je konkurs obnovljen, a nekako mislim da se raduju i oni u VSTV-u
(Ne)dokazani pravnici
Zinaida Đelilović/

Nedavno sam jednu iskusnu pravnicu pitala kakvi bi trebali biti glavni tužioci i predsjednici sudova, na šta mi je kao iz topa, odgovorila: “Vrhunski pravnici. Morali su se do sada dokazati u svom radu ili kao dobri suci ili kao dobri tužioci. A, kako se prepoznajemo? Na predmetima u kojima uspijemo. Moraju imati visoke moralne kvalitete i veliku hrabrost. To znači da imate snagu da formirate mišljenje i da ostajete pri njemu bez obzira na sve moguće uticaje i pritiske koji se tu dešavaju. Moraju imati i dobre organizacione sposobnosti.”

Moram priznati da sam se jedva suzdržala da je ne pitam, kao nekoga ko je dugo u pravosuđu, da li ove osobine ima ijedan od kandidata koji su se prijavili za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Pitala nisam, jer odgovor vjerovatno ne bih ni dobila, ali ovo mi se pitanje od tada ne prestaje vrzmati po glavi. Posebno uzevši u obzir da su dva kandidata u međuvremenu (i prije nego je bilo riječi da će se konkurs obnoviti) povukla svoje kandidature. To su, kao što se već zna, glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Tomislav Ljubić i tužilac Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci Siniša Vranješ.

I dok Vranješ svoju odluku nije želio komentarisati, Ljubić je u intervjuu za Oslobođenje otvoreno rekao da smatra da “dobar dio tih kandidata nije smio ni pomisliti da se javi, niti su imali iskustva niti su u profesionalnoj zajednici važili za stručne kadrove”. Kad pogledam spisak kandidata koji su se prijavili za poziciju glavnog državnog tužioca, ne mogu da se otmem dojmu da je Ljubić potpuno upravu, a čini mi se da su i sami članovi VSTV-a BiH (ili barem pojedinci) sretni što će se konkurs obnoviti i što se pooštravaju kriteriji kod imenovanja glavnih tužilaca i predsjednika sudova.

Zar treba da nam se na čelu Tužilaštva BiH, koje je već godinama u rasulu, nađe neko poput Gordane Tadić, koju je javnost prvi put vidjela kada je na sjednici VSTV-a u martu 2017. godine javno saopćila da je sad već smijenjeni glavni državni tužilac Goran Salihović u fioci krio veliki broj predmeta? Prije nego je postavljena za vršioca dužnosti, Tadićka je bila na čelu Odjela za ratne zločine. Nešto se ne mogu sjetiti da je išta konstruktivno uradila u tom odjelu, osim da su se istrage vukle mjesecima i godinama, a po nekim informacijama više je od 800 predmeta u ovom odjelu koji čekaju?

Među kandidatima imamo još državnih tužilaca, koje ne vrijedi sad imenovati, znaju i sami koji su, a koji u svojim karijerama imaju više oslobađajućih nego osuđujućih presuda. Oni mi baš i ne spadaju u “vrhunske pravnike koji su uspjeli u svojim predmetima”. Ne kažem, možda u svemu navedenom ima i podosta politike, kao i da se sa izborom glavnog državnog tužioca namjenski odugovlači jer predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija čeka da prvo riješi svoj mandat koji mu ističe u julu.

Kod nas je sve moguće, pa čak i to. Ali, opet, s druge strane, ja lično ne mogu a da se ne radujem zbog obnovljenog konkursa. Nekako se nadam da će se oni što su povukli kandidature predomisliti i vratiti se u utrku ili da će se oni koji idu linijom manjeg otpora, pa svjesno ovakve funkcije prepuštaju onima koji manje od njih vrijede, ipak odlučiti za borbu.

Moram spomenuti jednu situaciju od prošle godine. Doduše, nerado, ali... Naime, krajem decembra prošle godine zatvoren je konkurs za glavnog državnog tužioca. Pokušavajući doći do imena prijavljenih kandidata, pozvala sam jednog, također, iskusnog dugogodišnjeg pravnika, kojeg sam otvoreno pitala zbog čega se on nije prijavio. Njegov odgovor me je i razočarao i rastužio, a glasio je: “Jer bih onda morao sve da ih gore otpustim”. Sad kad malo bolje razmislimo, možda to i ne bi bilo tako loše. Jer, ukoliko stalno budemo išli linijom manjeg otpora, onda ćemo i dalje imati situaciju da nas tuže i da nam sude nesposobni, a podobni.

Ovo je jedinstvena prilika da konačno nešto promijenimo, pa zašto ne bi počelo upravo sa Tužilaštvom BiH, na čiji nerad već dugo vremena otvoreno upozorava i državni ministar sigurnosti Dragan Mektić. S obzirom na trenutnu situaciju oko konkursa, ima vremena do jeseni da svi podobro o svemu ovome razmislimo.