loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Kolumne
Opasna šutnja na nacionalističke ispade
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
4. Decembar 2017.

Opasna šutnja na nacionalističke ispade

0:30
Sportski savezi u BiH protekle sedmice odlučili su da ne reaguju na raznorazne “obrede” u čast nacionalizma i fašizma na gotovo svim mečevima u kolektivnim sportovima
Opasna šutnja na nacionalističke ispade
Jasmin Tajić slika za kolumnu/

Ako nas ovo bude pratilo i ako se o ovome bude više pričalo, a priča se, nego o dolasku velikih gostiju, poput Aleksandera Čeferina, prvog čovjeka UEFA, onda nam napretka nema

Tribine fudbalskih stadiona u Bosni i Hercegovini odavno su postale najbolji poligoni za ispoljavanje nacionalističkih frustracija. Ništa što se dešavalo na političkoj ili pravnoj osnovi nije prošlo da se nije “obilježilo” na nekom od stadiona. Tako ni prošlosedmična presuda haškoj šestorci nije prošla bez obilježavanja na tribinama. To obilježavanje je preselilo i u dvorane. Jasno je da nečiju svijest i uvjerenja ne možete promijeniti tek tako, ali je jasno i da su sportski savezi, počevši od nogometnog/fudbalskog, preko košarkaškog do rukometnog, sami sebe sakrili u mišije rupe, te se nijedan nije oglasio.

Vjerovatno će zamjeriti novinarima, prvo meni, evo, što ih nisu upitali šta misle o stvarima koje se dešavaju na tribinama. I to možda jeste posao nas novinara, ali sigurno je njihov posao da reaguju na ovakve stvari.

U principu, ako će se sve gurati pod tepih, onda će se ovakve stvari sve više dešavati. Nerealno je očekivati da će navijači sami prestati, a rame uz rame sa savezima idu i klubovi, koji su također mudro prešutjeli “kićenje” tribina, pjesme, kojekakve zastave.

Nije dobro vraćati se unazad, ali kako je moguće da na meču FK Sarajevo sudija prijeti da se utakmica neće nastaviti dok se ne skine zastava Armije RBiH na sjevernoj tribini. Pauza je trajala pola sata, a zastava je na kraju skinuta, no i navijači Sarajeva su napustili tribinu. Ispravnost takve odluke je opravdana, jer šta god ko mislio, takvim zastavama nije mjesto na fudbalskim stadionima.

Svježiji primjer kazne je ona za NK Široki Brijeg, koji je bio dobio najdrastičniju kaznu zbog fašističko-nacionalističkog divljanja navijača na meču finala Kupa BiH protiv FK Sarajevo.

“NK Široki Brijeg je kažnjen sa 25.000 KM i sedam utakmica bez prisustva publike zbog propusta u organizaciji utakmice protiv FK Sarajevo u revanš-meču finala Kupa BiH. Široki je kažnjen zbog podsticanja mržnje prema drugim licima po osnovu nacije i religije od navijača, skandiranja fašističkih slogana, omalovažavanja državne himne, upotrebe pirotehničkih sredstava i distribucije alkohola na stadionu”.

To je bila odluka Disciplinske komisije, koju je, podsjećamo, poništila Apelaciona, koja je ostavila istu novčanu kaznu, ali je mečeve bez gledalaca smanjila na tri.

Udariti po džepu u vremenima kada je za sportske klubove teško naći novac, može se nazvati dobrim rješenjem. I tada je N/FSBiH dobro reagovao, ali ovih dana šuti. Šuti na veličanje onih koji su osuđeni za ratne zločine. Ako je neko osuđen za takve stvari, onda tu nema rasprave, no ne bavim se ovaj put time, nego da se vratimo na prešućivanje.

Dakle, kako bi zadržali neki “mir u kući”, kako se to odavno naziva, u krovnim sportskim organizacijama ne oglašavaju se povodom dešavanja na borilištima posljednjih 15-ak dana i tako daju jasan znak da je sve dozvoljeno.

Dozvoljeno je veličati ratne zločince, pjevati ratne pjesme, kačiti na ograde ratne zastave i lagano se vraćati ka 90-im godinama prošlog vijeka. Koliko god neki možda smatrali da nije tako, nacionalizam sve više postaje dio svakodnevnice, a kako već rekoh, idealan teren su sportska borilišta.

Da li će neko biti kažnjen ili će možda sportski savezi nastaviti da šute i tako odobravaju parade fašističko-nacionalističkih obreda na tribinama, gdje bi trebalo da se navija samo za sportski rezultat i klub koji pratite, ostaje nam da vidimo, ali je jasno da će nas ako sve prođe bez ikakve reakcije, ovo pratiti u budućnosti, koja bi trebala da bude svijetla. A ako nas ovo bude pratilo i ako se o ovome bude više pričalo, a priča se, nego o dolasku velikih gostiju, poput Aleksandera Čeferina, prvog čovjeka UEFA, onda nam napretka nema. A kod nas, eto, nisu ni svjesni koliko znači dolazak Čeferina u BiH, ali džaba vam, gospodine Čeferine, imamo mi drugih tema.