loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Kolumne
Priča se priča da Rusi dolaze
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
12. Mart 2018.

Priča se priča da Rusi dolaze

0:30
POLITIČKI ŽIVOT I SMRT: Sve se bojim, kaže narodna pjesma, dobro biti neće. Kad se sve ovako spoji, maglovito može i proljeće izić na kraju
Priča se priča da Rusi dolaze
Đorđe Krajišnik

Sve nešto posljednjih dana mislim ili su nam kolektivno, u pauzama redukcija, počeli ubacivati neke halucinogene psihoaktivne supstance u vodu il’ je ovo, što je viko stari svijet, došlo pošljednje vrijeme, pa se sve pomutilo. Ono jesmo moj kompanjo i ja počeli u zimskim noćima uviđati da se nešto čudno dešaje u našoj domovini - da se nekakvi portali vremenski otvaraju, pa ti pravo ne znaš jal 1914. ili 1941. godina, a pouzdano znamo (mađiom se bavimo) da 2018. nije sigurno - ali da vako može biti, još u prve dane ranog proljeća, pa to nema ni kad se gljiva psilocibinskih najedeš. Nekakva se, biće, kolektivna psihoterapija odvija, samo nam još niko ništa o tome nije rekao.

No, da nekakav HARP kosi i mlado i staro, to je ja mnijem nesumnjivo. Jerbo kako bi drugačije moglo biti kad svako malo evo zaliježemo i u podrume silazimo, a rat ko poljsko strašilo samo što se nije stuštio s Trebevića pa pravo na nas. Ima, istina, i rahatluka u ovom predratnom vremenu. Sve su slobode na korak od osvajanja, još samo malo i neće se više imati šta osloboditi, pa će se svijet u nedostatku oslobodilačkog materijala i pameti konačno kutarisati. A evo baš neku noć smo moj kompanjo i ja upoznali jednog skauta na muzičke zvijezde u obilasku sarajevskih klubova. Kaže, traži nova lica da se oživi sarajevska pop-rock škola. Nigdje nam kraja nema. Jedina logična posljedica onda je, dakako, rat. Nije li i u ono vrijeme grupa Zana pjevala “priča se priča da Rusi dolaze”?

A zašto vam sve ovo pripovijedam i zašto očima ne vjerujem, te mi se i ratovi, gluho bilo, priviđaju. Nije da nisam svikao na svakakvu budalaščinu, al’ da vako može biti, e to ni u knjigama nisam čitao. Da sam juče umro, eto danas ne bi znao da je Mustafa Busuladžić po najboljim adetima nekunoć, nakon što se složio sa odlukom da ne ponese škola u Dobroševićima njegovo ime, učio El-Fatihu pred Vječnom vatrom. Pričao mi čovjek, kune se u sve živo, da je Mustafa potom naglas izgovorio, slava vam, drugovi. I gorko zatim zaplakao.

Čovjek bi možda i pomislio da narod svašta izmišlja i bulazni, ali nakon što su uhapsili onog bivšeg predsjednika da mu uruče Šestoaprilsku nagradu, svemu se možemo nadati u ovoj našoj lijepoj mrtvaji. Isto je tako, sa suzom u srcu, i jedna od predsjedavajućih glava našeg Trojeglavog predsjedništva nedavno putovala u zvaničnu posjetu zemlji koje nema. Ono jeste da te zemlje nema i da je u ćitabima ne priznajemo, međutim to našu Glavu nije omelo. Ima on tamo u toj nepostojećoj zemlji da obađe neka plemena, biva pripomognuće i oni ako ustreba koji autobus glasača. Može se to, kažu, kod nas, odeš neđe u stranjsku, još nepostojeću zemlju, i nazaokružuješ glasova za dogodine.

Drugi je onaj predsjednik, onaj što mu đeca jabuke uzgajaju da se ne bi drozirala i što otvara klinike bez doktora, otišo u motoriste. Gledo je jedno četrnaest mjeseci kako Petar Božović u onom filmu savjetuje onog dečka da nabavi motor, jer muškarca na toj mašini ništa ne plaši, pa je pitao Kustu šta on kao vrsni kinograf misli o tome, i sad traži da mu Rusi pošalju ešalon bajkera da malo sebi da oduška. Jer kad sve dozlogrdi, jel, treba se provozati motorom od Topole... Samo je uslov imao da ne mijenja svoj motor, jer Harley Davidson je ipak njegov stil. No, sve bi to nekako ostalo i neprimijećeno da se ponovo nije ukazala Srpska akademija nauka i umjetnosti i udarila tamo gdje je najtanje. Dok je Sarajevo opržilo dlanove na Orhanu Pamuku, jer navija za Želju, a ne za Sarajevo, on je osvanuo u Beogradu i tamo u Francuskoj 7, ko zna zašto to zvuči znakovito, držao nekakva predavanja. Nešto obavješteniji čitalac će se dosjetiti da je u toj Francuskoj i onaj Andrić nekakva predavanja držao. A znamo mi dobro šta je on o Bosni mislio i pisao. Da ne spominjem sad još i onaj prijedlog Latićev da se Dobrici Ćosiću da ulica u Sarajevu.

Sve se bojim, kaže narodna pjesma, dobro biti neće. Kad se sve ovako spoji, maglovito može i proljeće izić na kraju. Čuju se zvuci motora u daljini. Nekakvi crni konji i konjanici jašu i nadiru. Uvuklo se nekakvo podozrenje. Mrtvi svako malo nešto poručuju. Nit ko planira godišnji odmor, nit ko šta po kući porađuje. O filmskom festivalu se i ne misli. Sve se nešto u uho pretvorilo, osluškuje, ne mrda. Opustile ulice. U kafani ne možeš čovjeka sresti. Konobari izlaze u pancirima. Veliko nepovjerenje vlada. Sve nešto zvoni: izbori, izbori, izbori... Plaze se nekakva nenormalna lica u snovima poštenih građana. Nema druge, ja ću čitati Harmsa i čekati invaziju.