loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Kolumne
Spasi me, Asime ili Rasime
još 25 min. čitanja
utorak
13. Mart 2018.

Spasi me, Asime ili Rasime

0:30
Kako je iskrena reakcija Predraga Kojovića na nacionalističke prozivke razotkrila dio aktuelne sarajevske atmosfere i kako je zapravo prikrila njen drugi dio ne manje loš i poguban
Spasi me, Asime ili Rasime
Muharem Bazdulj

Čitalac i čitateljica za to su uostalom, po svoj prilici, već čuli. Nakon što su dvojica poslaničkih kolega iz Skupštine Kantona Sarajevo Predraga Kojovića nazvali četnikom, a u jeku rasprave oko ukidanja odluke o imenovanja osnovne škole u Dobroševićima po Mustafi Busuladžiću, on im je ovako odgovorio: “Zar vi mislite da sam ja četnik da bih sjedio sa vama u ovoj skupštini i borio se sa vama oko obrazovanja, oko Grasa, oko komunalnih (...) i proveo ovdje te četiri godine u ratu. I to sam stigao biti i u gorim mjestima od Sarajeva. Ali vi osjećate slobodu, pošto se ja zovem Predrag Kojović, vi osjećate slobodu da pravite te insinuacije, mene to vrijeđa. Ima ljudi koji su ponosni kada ih nazovete četnicima, ponosni. Mene to strašno vrijeđa! (…) Da se zovem Asim ili Rasim, mogao sam biti u Münchenu, mogao sam ukrasti milion maraka iz budžeta i nikad niko ne bi dovodio u pitanje moj patriotizam. Ali pošto se zovem Predrag, to se može. (…) nema nijednog tog Karadžića, škole Srbije da Peđa nije reagovao i zbog toga doživio probleme. Ali stvarno da sam ja četnik, zar bih ja sjedio u ovoj skupštini i borio se s vama i proveo rat boreći se za istinu. Ali vi osjećate slobodu da pravite te insinuacije, jer sam ja Predrag”.

Javnost nije ostala gluha na Kojovićeve “potresne riječi”. Primjerice, njegova stranačka kolegica Sabina Čudić izjavila je: “Manipulisanje sa najosjetljivijim osjećanjima Bosanaca i Hercegovaca radi političke rasprave u skupštini za svaku je osudu. I stjerati čovjeka u kut da se brani i objašnjava svoju lojalnost prema BiH je u najmanju ruku krajnje perfidan čin”. Svetozar Pudarić pak veli ovako: “Ja sam za ovih 59 godina, koliko živim u Sarajevu, sebi izgradio svoje Sarajevo u kojem su moji drugovi Faris, Tarik, Željko, Vehid, Vlado, Ognjen. Ja imam svoje Sarajevo, ono je dovoljno široko i lijepo da uživam u njemu. No kad vidim ovo što se dešava u javnom prostoru, kako se olako lijepe etikete, počinjem da se zabrinjavam. Takve stvari nismo imali od vremena za očuvanje Deda Mraza, od vremena kada smo branili duh Sarajeva, onako kako ga ja doživljavam zajedno sa svim ljudima koje sam nabrojao”. Dok Enver Kazaz, pjesnik, profesor književnosti i politički analitičar, u svom prepoznatljivom stilu poručuje: “Suvremeni kulturni prostor BiH izgradili su značajnim dijelom nebošnjaci. Čitav niz imena od Ivana Lovrenovića, Marka Vešovića, Mileta Stojića, Nenada Veličkovića i tako dalje, onda možemo reći da se ovaj grad nikada nije odužio ovim ljudima. ‘Bošnjakizirajući’ Sarajevo na rigidan način, uvodeći rigidan nacionalizam u javni prostor, političke elite stvorile su mikronacionalizam. Način na koji se demoniziralo Nenada Veličkovića, način na koji se obračunalo sa Markom Vešovićem, Peđa Kojović i slični liberalni zastupnici tek su kolateralna šteta jednog takvog opasnog nacionaliziranja Sarajeva”.

Čitajući o ovom incidentu, cijeli kontekst mi je djelovao neobično poznato. Kao da u nekoj knjizi ili nekom filmu postoji slična situacija. I onda se sjetim: nije knjiga niti je film, nego je stvarnost, samo ne sarajevska, nego zagrebačka od prije četvrt vijeka. Na vrhuncu tuđmanizma, u vrijeme kad je “vrhovniku” liberalniji dio javnosti zamjerao samo što je promijenio ime nogometnog kluba Dinamo, Borivoj Radaković, čuveni zagrebački pisac, napisao je dramu “Dobro došli u plavi pakao” koja se bavila navijačima Dinama i njihovom borbom da se klubu vrati staro ime. Milan Ivkošić u to vrijeme u Večernjem listu piše pogromaški tekst protiv Radakovića s ključnom tezom da je Radaković protiv Tuđmanove odluke zato što je – Srbin. Radaković se branio govoreći kako on nije “takav Srbin”, kako je on “sve te srpske zločince/ četnike/ koljače” poslao u onu stvar, kako je i osnovnu školu i gimnaziju i fakultet završio u Zagrebu, kako se čak dobrovoljno prijavio i u vojnu jedinicu Društva hrvatskih književnika, kako je on, eto, zapravo hrvatski patriota, usprkos srpskom porijeklu.

Boris Buden je onomad cijelu stvar nazvao komedijom zabune. U društvu u kojem su Srbi proglašeni arhineprijateljima, Radaković naposljetku nije postao meta zato što se razlikovao od svoje (hrvatske) okoline, nego zato što joj je bio previše sličan: “On postaje omraženi Srbin upravo zato jer se tako provokativno, tako ekscesivno ne razlikuje od Hrvata. Njegov slučaj je poruka režima: nema tog hrvatstva koje će zaštititi čovjeka od sudbine Srbina u Hrvatskoj – sudbine paradigmatskog državnog neprijatelja”. Uz neke kozmetičke preinake, sve se ovo može sasvim odgovarajuće primijeniti na slučaj Kojović u današnjem Sarajevu. Ako si Jozo ili Stipe, mogao si biti protiv Tuđmanovog mijenjanja imena nogometnog kluba i jer si zavedeni naivac, romantičar ili jugonostalgičar, ako si Borivoj, protiv toga si jer si četnik. Ako si Asim ili Rasim, možeš biti protiv imena škole “Mustafa Busuladžić” i jer si ateista ili komunjara, ali ako si Predrag, onda je to zato što si – četnik. Uostalom, Tuđman je zahvaljivao Bogu što mu žena nije Srpkinja, a “najveći bošnjački pisac svih vremena” je zahvaljivao Allahu na tome što nosi ime koje na arapskom jeziku znači spas, a ne zove se “Spas-oje”. Kad se takav kulturni model normalizuje, a u toj normalizaciji nisu učestvovali isključivo zagriženi nacionalni radikali, nego i tiha većina, džaba ti je svako skrivanje iza patriotizma ako se pogrešno zoveš.