loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Kolumne
Vrijeme je da se u Trstu konačno opredijelimo
još 25 min. čitanja
utorak
11. Juli 2017.

Vrijeme je da se u Trstu konačno opredijelimo

0:30
Tražit ćemo od naših balkanskih prijatelja da se snažno opredijele za konsolidaciju svojih demokratskih institucija, sprovođenje vladavine prava, razvoj modernih i konkurentnih privreda. Potrebno je prevazići unutarnje podjele i optuživanja iz prošlosti i nepovratno izabrati Evropu
Vrijeme je da se u Trstu konačno opredijelimo
Angelino Alfano/

U vrijeme globalnih izazova koji zahtijevaju posvećenost svih, ponovno ujedinjenje kontinenta je strateško ulaganje u mir, sigurnost i demokraciju. To je duh koji nas animira uoči Samita u Trstu koji počinje sutra. Bit će to prilika da se okupimo sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana kako bismo razgovarali o krucijalnim pitanjima za budućnost naših građana.

Slijedom zaključaka koje je Evropsko vijeće usvojilo u martu ove godine i slijedom Deklaracije donesene povodom šezdesete godišnjice potpisivanja ugovora, potvrdit ćemo da vrata Evrope ostaju otvorena za zemlje koje dijele njene vrijednosti i da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ispratimo evropske procese zemalja Zapadnog Balkana.

Tražit ćemo od naših balkanskih prijatelja da se snažno opredijele za konsolidaciju svojih demokratskih institucija, sprovođenje vladavine prava, razvoj modernih i konkurentnih privreda. Potrebno je prevazići unutarnje podjele i optuživanja iz prošlosti i nepovratno izabrati Evropu. Samo kroz dijalog i snažnu posvećenost pomirenju, bit će moguće gledati u budućnost s optimizmom. Nema više oklijevanja, sada je vrijeme da se napravi izbor.

Samit u Trstu je četvrti korak - nakon Berlina, Beča i Pariza - u procesu koji je započeo dalekovidnošću kancelarke Merkel, u davanju podstreka demokratskoj, ekonomskoj i društvenoj tranziciji Zapadnog Balkana.

Uvjereni smo da je moć transformacije ovog mehanizma još uvijek vrlo živ. Rezultati Samita će to potvrditi. Očekujemo da će biti:

  • Odobren značajan paket novih infrastrukturnih projekata u energetskom i transportnom sektoru. To bi bilo praćeno otvaranjem, tokom ove godine, prvih gradilišta u okviru projekata koji su odobreni na prethodnim samitima, nudeći vidljiv dokaz finansijske obaveze koja će doseći ukupno pola milijarde eura;
  • Produbljen proces regionalne ekonomske integracije u svjetlu oslobađanja potencijala tržišta koje se sastoji od 20 miliona ljudi;
  • Potpisan Sporazum koji će uspostaviti Prometnu zajednicu, stvarajući tako jedan integrisani prostor, u smislu tehničkih standarda i propisa;
  • Unaprijeđen razvoj privatnog sektora u cjelini i posebno malih i srednjih poduzeća;
  • Ojačani kapaciteti za prevenciju i suzbijanje korupcije;
  • Proširene, na simboličnu tridesetu godišnjicu Programa Erasmus, mogućnosti koje se nude novim generacijama, zahvaljujući također potpunoj funkcionalnosti Ureda za regionalnu saradnju mladih (RYCO).

Nadalje, postavit ćemo temelje za snažniju saradnju u borbi protiv terorizma i radikalizacije i u suočavanju sa nekontroliranim migracijskim tokovima kojima rukovode kriminalne grupe.

Ovo su značajni koraci koji svjedoče o našem opredjeljenju da pratimo zemlje Zapadnog Balkana na putu ka temeljnom cilju, cilju evropskih integracija, ali pokazuju također i rastuću želju balkanskih zemalja da preuzmu svoju budućnost u svoje ruke. Trst namjerava dati signal konkretnog optimizma na putu ka zajedničkoj sudbini.

(Angelino Alfano, ministar vanjskih poslova Italije)